NEGARAKU

Tanah tumpahnya lendir awek tudungku

Awek tudung bisa kupakai di dalam masjid

bersatu badan dan majulah kote ku


Si Rahmat bahagia sangat

Tuan kurniakan tempatku


Raja kita Raja Babi

selamat bertakhta dikandangnya


Si Rahmat bahagia sangat

Tuan kurniakan tempatku


Raja kita Raja Babi

Selamat bertakhta d kandangnya







SUMPAH MALAYSIANJING



KAMI, umat Malaysianjing beragama tak tentu pada hari ini berjanji tidak akan rasis, meludah ke langit, meludahi muka sendiri, mencuri, skodeng, merogol, meliwat, menyetubuhi anak kecil, menyetubuhi anak sendiri, menyetubuhi adik kandung sendiri, khalwat, bersetubuh dengan istri/suami orang, bersetubuh di dalam masjid dan surau-surau, bersetubuh di hutan-hutan, membuang bayi di tempat sampah, berhasad dengki, khianat dan iri hati, bertelagah dan berbalah sesama sendiri lagi, terutama terhadap Bangsa Indonesia Yang Agung dan Mulya.

KAMI berjanji akan bersatu padu dan patuh menegakkan agama tak tentu kami, walau kami sebenarnya bingung.

KAMI juga berjanji akan bangun dari tidur di bilik termenung untuk menyara diri dan keluarga kami.

KAMI sedia bersaing sesama umat Malaysianjing dan kaum-kaum lain dengan jujur dan terhormat kalau kondisinya memaksa.

KAMI, umat Malaysianjing bersumpah setia untuk :

1. Mempertahankan dan patuh pada kepentingan dan hak Ibunda kami, Inggris hingga akhir zaman.

2. Mempertahankan kedaulatan Raja-Raja Inggris di Semenanjing Malaysianjing

3. Memperjuangkan ikhtisad dan pelajaran bangsa Inggris dan

4. Mempertahankan maruah Negara Inggris supaya aman dan sejahtera


Wassalam,


Dimaklumatkan oleh : Yang Dipertuan Agong Seri Paduka Duli Yang Maha Murtad Beruk Pondan Mizan Pukimak





RUKUN NEGARA


1. Kepercayaan kepada Tuhan (Tuhan yang mana, Tuhan UMNO atau Tuhan YANG DIPERTUAN AGONG SERI PADUKA DULI YANG MAHA MURTAD?)

2. Kesetiaan kepada Raja dan Negara (Nah, ini lagi yang membingungkan, Raja itu dipilih 5 tahun sekali, artinya kesetiaan itu hanya 5 tahun sifatnya, habis masa jabatan Raja, habis pula setianya kah kah kah)

3. Keluhuran Perlembagaan (Di Malayasianjing tidak ada yang luhur lembaganya, sebab dihuni oleh Babiputra-Babiputra munafik)

4. Kedaulatan Undang-Undang (Undang-undang yg bagaimana, Undang-Undang Hadlari atau Undang-Undang TUHAN UMNO?)

5. Kesopanan dan Kesusilaan (Banyak2 liat Kosmo, MalaysiaKini, myMetro, UtusanMalaysianjing, dll)




Salam Pembuka

Blog ini khusus aku buat untuk ditujukan kepada para BABIPUTRA2 idiot yang ada di negeri Malasya. Negeri dimana berisi makhluk-makhluk idiot yang mengaku sebagai Asia Sesungguhnya..tak satupun dari mereka yang memahami bahwa Asia itu luaaaaaaaasss.. Ibarat katak dalam tempurung, yang mereka lihat cuma negeri mereka sendiri. Negeri yang juga berisi kaum gay, kaum munafik, pemalas, mat rempit, tukang ngintip jiran mandi, tukang rogol saudara sedarah, tukang ngintip orang2 beromen dg b'modalkan HP n handyCam, suka meludah ke muka sendiri, suka meludah ke langit, serta tukang ngintip budaya bangsa lain lalu mengklaim sebagai budaya mereka! Buat BABIPUTRA2 dungu n idiot Malasya, kalian boleh hack atau mau hilangin atau mau acak2 atau mau rusak ini blog..aq persilahkan, gpp kq..aq banyak blog juga, tapi blog-nya orang2 Malasya, jadi tinggal aq ambil alih jer hehehe..tapi inget jangan ninggalin jejak...!!! Saye ucapken terima kasih kepada BABIPUTRA2 terbaik Malasya, yang mana sadar tidak sadar telah berhasil menjadikan saye orang yang kreatif, d mana kreatifitas dari saye ini akan saye persembahken sepenuhnya khusus buat BABIPUTRA2 terbaik Malasya, sekali lagi saye ucapken terima kasih banyak-banyak. Untuk menghindari kesalahpahaman n alihfungsi persepsi (hehehe), tidak d sarankan untuk mengomentari apa yang menjadi postingan dalam blog ini, walaupun ada ruang buat ngoceh n ngasih komentar, kecuali kalo anda merasa tidak waras! ha ha ha ha. Blog ini cuma sebagai penyeimbang, pencerahan, pembanding n pembelajaran buat BABIPUTRA2 terbaik Malasya, bukan bermaksud apa2 kerana 95% sumbernya b'asal dari BABIPUTRA2 terbaik Malasya sendiri, terima kasih. Sebagai penutup, percayalah..aku tidak membenci Malasya, yang aku benci adalah BABIPUTRA2 Malasya yang sok tahu, sok pintar, sok dalam segalanya. Aku tidak akan pernah mencacimaki kalian, BABIPUTRA2 Malasya, tapi selama kalian sebagai BABIPUTRA2 Malasya masih memiliki kegemaran menghina n merendahkan bangsa Indonesia, maka aku juga akan menghina kalian dengan sehina-hinanya hingga kalian sadar bahwa tidak ada satupun manusia yang mau dihina...see you! Man_One

Rosmah Lucah Manjoor

Rosmah Lucah Manjoor
Bini Najib Rojak

Najib Binti Rojak

Najib Binti Rojak
The Truly Babiputera Asia

JALANG = JALUR GEMILANG

JALANG = JALUR GEMILANG
The Best Babiputeri Semenanjing Malaysianjing

Salam



Hmmm...Begitu Marahnya Korang..! Baru korang faham, macam mana perasaan bangsa yang korang hina, yang korang rendahkan, yang korang remehkan dan korang perkekehkan..huhuhu. Macam tulah apa yang Bangsa Indonesia rasakan, saat Lagu Kebangsaan Indonesia korang lecehkan, Kerendahan hati Pejabat-Pejabat Indonesia korang anggap remeh, kedaulatan Indonesia korang lampaui, macam tulah yang sekarang korang rasakan.

Bezanya, Bangsa Indonesia masih bersabar hingga detik ini...Semoga blog sederhana ini dapat menambah penyadaran buat kita semua, bahwa tak ada seorangpun atau satu bangsapun mahu dengan rela kena di hina.


Wasalam.


Man_One




Jumat, 30 April 2010

Pembohongan Mokhdar Mansoor / Akademi Mokhdar, Fantasi VS Reality

Terlebih dahulu aku mengucapkan terima kasih kepada mokhtar dan anak beranaknya serta tidak lupa juga machai-machai si mokhtar tu kerana sering mengunjungi blog ini sampai ter-rindu-rindukan bila blog ini akan diupdate. Soli le aku telupa aku ada blog seperti ini, haa, ha, ha..

Posting ini mungkin panjang berjela, tapi sila baca sampai abis kerana tugas aku menghuraikan karut marut si mokhtar mungkin dah selesai sampai sini. Kerajaan pun dah berjanji untuk memansuhkan ppsmi sepenuhnya menjelang tahun 2012. Oleh itu blog ini “mungkin” berakhir sampai di sini.



Blog ini aku bina kerana diberitahu oleh si mokhtar sendiri bahawa dialah antara balachi yang mencetuskan PPSMI. Kerana sikap mokhtar yang suka sodol sana sondol sini, dengan harapan apabila duit jatuh dia boleh telan dengan lahapnya, ramai anak tempatan anak Melayu yang keciciran akibat agenda PPSMI itu. Yang berjaya dengan PPSMI oke ler, tapi kalau yang gagal mengikuti PPSMI impak kegagalannya terhadap individu itu sangat teruk. Hanya layak menjadi operator kilang, jaga atau yang setara dengannya, itu pun sekarang jawatan seperti ini perlu bersaing dengan warga asing. Klik link berikut dan baca sampai habis.



Kami takkan membiarkan engkau serta politikus-politikus yang menyusahkan rakyat Malaysia bebas begitu sahaja. Salah engkau sendiri kerana terlibat dengan politik, ibarat seperti si katak tua dan keluarga kataknya yang menyorok di bawah tempurung bila mendengar halilintar berdentum. Hanya pandai melalak dengan orkestra kataknya bila hujan reda.

Beberapa bulan lepas aku telah semak e-mel blog ini, aku terima beberapa emel ugutan daripada samseng-samseng bawah tempurung. Tapi aku tak tahu mereka marah kat siapa dan nak gaduh dengan siapa? Kalau nak gaduh dengan ... apa ke nama dia,.... afzai? pizai? apa tah, hujungnya zai-zai, pegi la gaduh sendiri tak payah ajak aku join venture jadi bisness partner.

sebutan “zai” ada tak dalam kamus mokdah, kalau ada mungkin senang ingat kot, kah, kah kah... bila masa pula mereka pernah jumpa aku? aku pernah jumpa mereka ker? Yang pasti aku jumpa mereka dalam surat khabar lama. Kah kah kah...

Oh rupanya si zai itu saingan kepada mokhda! Patut le mereka marah sangat, ada saingan takut bisness tak boleh jalan. Melayu baru ker? Dasar pengecut yang berselindung di bawah tempurung. Kata nak tolong anak bangsa, memajukan bangsa Melayu, nak meramaikan anak bangsa sebagai genuis sains dan matematik. Kan betoi aku kata mereka bukannya nak tolong anak bangsa! nak duit dan membodohkan orang-orang kampung yang lemah sains dan matematik je. Si zai tu mungkin x student mereka, fasilitator, tak pun bisnes partner mereka yang lari.

Aku dah buka web site si zai, ingatkan bisness reiki, chakra atau “power-minds”, rupanya kaedah ala mokhtah. Ye ler bahasa Melayu bangsa Melayu yang punya, cuma mokhtar and the balachi yang kata bahasa Melayu itu mereka yang punya (tok nenek mereka patenkan), Betoi tapi, boleh ker hanya dengan kaedah mokhtah, aritmetik power minds atau lebih tepat lagi aritmetik menumenik Melayu boleh menukar bangsa Melayu daripada lemah sains dan matematik menjadi bangsa yang genius sains dan matematik. Bunyi macam kejaiban dalam skim cepat kaya. Bullshit, gimik iklan jer!

Rungutan + mel layang x-staf moktar
Menyebut tentang skim cepat kaya, dalam 360 kat TV3, kisah mereka yang pernah bekerja dengan syarikat skim cepat kaya. Yang jadi kaya adalah boss, staf gaji bulan-bulan pun susah nak bayar, lepas tu nak kena berdepan dengan maki hamun customer yang marah-marah. Dah berhenti pun masih dikejar mangsa-mangsa penipuan boss. Situasi seperti ini mungkin sama dengan rungutan daripada x-x staf mokhtar yang aku terima melalui e-mel blog ini (sori, aku tak boleh nak siarkan). Kebanyakan mel itu mengatakan si-mokhtar dan anak beranaknya, lepas dapat projek pergi enjoy sana sini, renovate rumah dll, tapi gaji staf cuma bayar rm5-rm10 sehari, gaji bulanan dibayar tak pernah penuh, tunda punya tunda, kerja berbulan-bulan tak dibayar gaji, hidup makin sengsara dan akhirnya ramai yang terpaksa berhenti. Nak bawa court, ramai yang tak berani kerana mohtar tu x hakim, pandai undang- undang. Macam ini ke pengamal undang-undang kat Malaysia, mereka tau undang-undang tapi merekalah pengkhianat #1 negara.

Ada yang menceritakan si mokhtar itu kaki penipu berhutang sana sini, jual buku, customer kena tempah dan bayar dulu, lepas dua minggu, dua bulan, berbulan-bulan, buku yang dijanjikan tak juga diterima, kata mereka mokhtar bukannya ada duit nak terbit buku pun, lepas tu dia buat cover-up story di blog dia menuduh staf lama tak cekap bekerja dalam menguruskan tempahan itu sehingga menyebabkan kelewatan yang terlalu lewat. Secara logiknya syarikat mokhat itu milik siapa, siapa bossnya, tentulah mokhtar kan, kalau staf dia tak cekap bekerja kenapa dia tak push sungguh-sungguh dan fire kalau dah degil sangat, pas tu suruh staf lain yang masih ada buatkan, tak pun anak dia kan ada, takkan anak sendiri tak boleh mintak tolong, kan kerja bawah satu bumbung. Dah tentu tempahan itu tak berlarutan lewatnya kan.

Ada x staf dia mengadu bahawa dia merasa sungguh kesal dan tertipu dengan mokhtar dan keluarganya, dia kata dia ingatkan si mokhtar bersungguh nak tolong orang Melayu maka dia pun bekerja bersusah payah walaupun lewat terima gaji dan tak terima gaji, tetapi dia terpaksa berhadapan dan menipu customer setiap hari, boss tak berani nak jawab telefon. Takutkan customer yang menjadi mangsa penipuannya dan juga along-along yang mengejar hutang.

Mel blog terbaru mengatakan mokhtar baru-baru ini telah mengiklankan jawatan kosong, dan aku dah cek iklan itu di nstp online, memang betul. Lihat iklan di bawah. Jika dibandingkan alamat iklan itu dengan alamat syarikat mohtar yang disiarkan di blog-blognya, alamat itu adalah sama atau sebelah menyebelah.

DIPERLUKAN RAMAI TENAGA
Pengajar untuk cawangan seluruh negara. Lulus min. SPM, lepasan kolej & universiti (semua bidang) dialu-alukan. Latihan intensif diberi. Tel: 012-531 4046/ 013-250 9478. Temuduga di No. 25, Jln Pusat BCH 1/3, Country Homes, Rawang atau hantar resume ke www.nuraminsc@gmail.com
[14/11/2009]

PERLU SEGERA. SEBUAH
kompleks pusat latihan, hotel bajet dan restoran menawarkan jawatan seperti berikut: 1) Pen. Pegawai Tadbir 2) Pegawai Akaun 3) Pegawai Pemasaran 4) Pegawai Kerja 5) Pembantu Peribadi 6) Penyambut Tetamu 7) Pembantu Pengajar 8) Chef/ Tukang Masak 9) Pelayan 10) Pengemas bilik. Hantar resume ke www.nuraminsc@gmail.com atau datang temuduga ke No. 25, Jalan Pusat BCH 1/3, Country Homes, Rawang. Hubungi: 012-3144 763 En. Zahari/ 012-5314046 En. Noramin
[05/11/2009]


Alamat mereka yang dinyatakan di blog mereka: Alamat pejabat : No 23 & 25 (Gr to 2nd Floor), Jln Pusat BCH 1/3, Bandar Country Homes, 48000 Rawang. Tel : 03-60935815; 019-2605162; 017-6521730.

Daripada iklan ini dapatlah aku fahamkan bahawa memang benarlah si mokhtar itu mengambil tenaga pengajar atau fasilitator sementara setiap cuti sekolah setiap tahun. Jadi staf-staf dia cuma sementara, touch n go. Betoi juga kerana banyak program tuisyen, motivasi, kem-kem, kursus itu, kursus ini diadakan di musim cuti sekolah. Logiknya ada di sini. Kalau selepas cuti sekolah atau di luar musim cuti sekolah pula bagaimana? Tak da projek, tak da gaji? Ohh begitu rupanya, term & conditon bekerja mengikut undang-undang @kepala hotak mokhtar. Ramainya pekerja baru diambil, ramainya... adakah ini bakal-bakal mangsa penipuan moktar and family seterusnya? Siapa tau!

Moral : mokhtar tak pandai mengira walau pun dengan kaedah mokhdar, 1 + 1 = 0. Maksudnya:
· 1 (buat janji) + 1 (orang beli) = 0 (habuk pun tak da, kena tipu)
· 1 (datang kerja tiap-tiap hari) + 1 (buat kerja 9 2 5) = 0 (cukup bulan tetap tak dapat gaji)
· 1 (buat hutang) + 1 (janji nak bayar) = 0 (cukup tempoh, bayang pun tak nampak)

Kesimpulan : fantasi (perjuangan Melayu) + fantasi (melahirkan genius) = realiti (kaki penipu, salesman jer) + realiti (fasilitator mi segera, lepasan SPM, tak da pengalaman, masih mentah boleh mendidik orang lain menjadi genius) + realiti (fasilitator mi segera, perlu menjalani kursus jangka pendek oleh mokhtar sendiri selama beberapa hari untuk mendidik orang lain menjadi genius)

Tengah fikir : Agaknya si zai powermind tu kecut perut dengan ugutan samseng-samseng bawah tempurung sampai web site dia macam pasif je, hidup lagi ke atau dah mati powermind tu? Tak da power langsung. Minumlah kopi super power macam kat TV tu, baru boleh jadi super power mind, tak pon minum kopi chap kapal api, boleh pegi terus sampai ke bulan, selesai semua masalah... ha, ha, ha...


Kaedah mokhtat/kaedah yang takda power/aritmetik mnumenik melayu
Aku dah buat sedikit kajian mengenai kaedah-kaedah ini dari tinggalan budak-budak sekolah dan juga sumber-sumber lain. Memang payah nak dapat sumber rujukan mengenai kaedah mokhtat ini kerana ia terlalu eksklusif, milik mikhtat, ada hak cipta, tidak boleh didedahkan kepada umum kerana mokto nak tolong bangsa Melayu dengan hati yang penuh ikhlas. Tak pernah pula aku dengan pengetahuan boleh di hak cipta-kan. Kalau betoi nak tolong bangsa, kenapa terlalu kedekut ilmu? Takut orang lain tiru? Takut orang lain tahu? Takut orang lain maju? Kalau takut dengan bayang-bayang sendiri kenapa tak simpan saja kaedah mokhtat itu sebagai warisan famili sendiri, bawah tempurung tak da cahaya, gelap, oleh itu tiada bayang-bayang yang perlu ditakutkan. Haa, ha, haa ...

Mengikut teori kaedah yang tak da power (lebih senang sikit nak faham berbanding teori mohtot), otak orang = memori komputer, memori komputer = otak manusia. Lebih pendek data maka lebih cepat pemprosesan, tapi orang adalah orang, memori komputer = memori komputer kecuali mereka yang meletakkan diri mereka lebih bodoh daripada komputer. Tuhan ciptakan kita dengan membekalkan kita neuron processing power (kuasa pemprosesan neuron), ia jauh lebih pantas, lebih efisien, jauh lebih hebat, lebih cerdik daripada komputer biar pun super komputer terhebat di dunia. Ia adalah sistem pemprosesan isyarat saraf dalam otak dan badan kita, manusia dan juga haiwan (mungkin juga semua makhluk bernyawa). Kita manusia mempunyai keupayaan untuk belajar dan memahami, tanpa perlu menginstall apa-apa software bodoh yang melembapkan pemikiran minda kita. Sebab itu katak yang selesa di bawah tempurung tidak sedar bertapa luasnya dunia di luar tempurungnya.

Asas dalam pembelajaran adalah pemahaman. Meskipun penghafalan adalah sebahagian pemahaman, keutamaan pemahaman adalah jauh lebih penting daripada penghafalan. Menghafal tanpa memahami adalah seperti burung kakak tua yang pandai berkata-kata, dipuji-puji orang kerana burung kakak tua boleh berkata-kata tetapi hakikatnya burung kakak tua itu tidak memahami apa pun yang dikata dan diajuk-ajuknya. Malangnya konsep pemahaman bukanlah budaya di negara kita, masyarakat kita, pemimpin kita lebih gemarkan kuantiti daripada kualiti. Oleh itu budaya penghafalan menjadi jalan pintas dan trend untuk mendapatkan markah cemerlang dalam peperiksaan.

Taklah begitu menghairankan jika kita lihat ramai graduan tempatan yang mempunyai tahap pemikiran “rubbish”, tamak, bodoh, dan tidak memberi kebaikan, sebaliknya lebih menyusahkan masyarakat. Apa yang mereka sentiasa fikirkan adalah bagaimana untuk memerah wang rakyat dan bangsa sendiri. Penemuan tak sehebat mana tetapi bising macam tong kosong, riuh dengan keajaiban, kononnya genius dan hebat sangat. Padahal di negara-negara luar terutamanya negara membangun, penemuan-penemuan seperti itu telah lama dan mereka mengkaji untuk memperbaikinya dari masa ke masa, dan mereka juga cuba memberi faedah kepada masyarakat mereka. Tiada isu monopoli atau cuba mendominasi-kan sesuatu. Aku bukan mengatakan ini hanya kepada kaedah mokto semata-mata, tetapi juga kepada lagak pembangunan negara kita, penemuan perubatan, bio teknologi dan lain-lain. Di negara jiran singapura (lebih kurang Malaysia juga), sebuah syarikat mengusahakan pembiakan ikan hiasan yang diubahsuai genetiknya, peniaga/pembeli yang ingin mendapatkan ikan mereka perlu membayar lesen pada kadar tertentu. Kesudahannya adalah lebih kepada syok sendiri, baka ikan hiasan itu mendapat sambutan dingin dalam pasaran negara mereka. Genetik bangsa Malaysia pun lebih kurang sama, bodoh dan tamak. Sebagai contoh, kontraktor yang turap jalan raya, awal-awal lagi mereka dah target bisness penyelenggaraan.

Berbalik kepada aritmetik mnumenic Melayu, asasnya adalah kependekan sebutan dalam minda. Oleh itu ia dapat membantu mengingati nombor, mengira dengan lebih pantas dan sebagainya. Ini telah pun dibuktikan oleh katak tua di sarkasnya, di mana beliau berjaya memukau pengunjung dengan kepandaiannya menghafal nombor dan mengira dengan pantas sehingga dapat mengalahkan kalkulator. Kesian kalkulator itu, ha, ha, ha...

Aritmetik fantasi vs realiti matematik/saintifik
Peringkasan sebutan minda asas nombor dari 0 hingga 9, 10 hingga 99 dan seterusnya konsepnya boleh diterima, tiada masalah. Begitu juga operasi pengiraan yang asas, campur, tolak, kali dan bahagi, konsepnya boleh diterima, tiada masalah. Jika sekadar ini kaedah aritmetik ini maka ia boleh disebut kaedah cepat menghafal sifir. Betul-betul !!!

Masalahnya mula timbul apabila si moktar nak lagak pandai menunjukkan kepandaiannya dengan memokhdahkan subjek kimia, matematik, fizik, biologi atau apa-apa je yang berkaitan dengan sains dan matematik. Kebodohan si mokta terserlah di sini. “known your limit” itu yang aku ingin katakan, aku ahli akademik, aku tahu membezakan dan memahami apa yang engkau tak fahami. Tak hairan meski pun Prof ungku adalah orang yang mula-mula mendapatkan buku kaedah mokhda ketika ia mula-mula diterbitkan, tetapi kemudian dia berdiam sahaja. Kami ahli akademik lebih arif dalam bidang kami, dan kamu moktah lebih arif dalam bidang perundangan, “known your limit”. Janganlah mengatakan sesuatu yang kamu sendiri tak mengerti. Buat malu je! Macam lawak install software yang bagus dalam pada komputer, dengan bilik berhawa dingin, tanpa debu boleh meningkatkan kemampuan dan kelajuan komputer memproses data. Kaedah mokta menjadi physco-cooler lah, tah apa-apa la lagi dia kelentong orang kampung. Cakap benda-benda yang nampak hebat supaya orang nampak dia hebat. Dengan shakepear la, itu la, ini la ... bla, bla la. Cik mokhtar, kalau seorang itu betul-betul bijak, meskipun dia tak kaitkan perkataannya dengan tokoh-tokoh ternama pun, kata-katanya tetap nampak bijak dan intelektual.

Dalam subjek sains dan matematik terutama peringkat tinggi, apa yang sangat-sangat penting dalam pembelajarannya adalah pemahaman mengenai sesuatu topik dalam subjek itu. Sesuatu topik mungkin juga berkaitan dengan topik-topik lain atau subjek lain. Dengan pemahaman seseorang boleh menguasai keseluruhan subjek itu walaupun beliau tidak mendapat markah penuh 200%, tetapi jika hanya menghafal walaupun mendapat markah 100% kemungkinan untuk dia tidak faham yang dipelajari adalah sehingga 100%.

Sebagai contoh satu ketika dahulu beberapa syarikat MLM mempromosikan penapis air dengan menunjukkan bertapa dahsyatnya kualiti air yang kita minum tercemar, dengan menggunakan kaedah elektrolisis. Elektrolisis itu menggunakan dua pasangan rod logam berlainan iaitu aluminium dan besi. Dalam kehadiran elektrolit, tindak balas akan berlaku. Tuliskan persamaan bagi tindak balas kimia ini dan terangkan. Macam yang telah aku katakan tadi, percaya atau tidak, ada juga graduan aliran sains/kimia yang terpedaya dengan iklan ini. Ini adalah gara-gara menghafal tetapi tidak mengerti. Kalau rajin (hmm! kalau mampu ler), bolehlah en mokhtah dan en zai-zai yang genius sains dan matematik menyelesaikan masalah ini, tanpa bantuan orang lain.

Kimia mempunyai kaedah atau prinsip-prinsipnya sendiri, di mana unsur-unsur dikelaskan mengikut propertinya, ditulis dalam suatu simbol yang ditetapkan. Ini adalah kaedah yang paling ringkas, dipiawaikan dan boleh difahami dalam apa jua bahasa di dunia. Cubaan meringkaskan lagi dengan tah apa-apa bahasa alien, boleh mengelirukan pelajar, memberi tafsiran yang salah seterusnya menggagalkan pelajar itu. Macam cerita pengajaran sains/matematik dalam bahasa inggeris kepada mereka buta bahasa inggeris, Sebenarnya apa yang nak diajar atau dipelajari bahasa inggeris atau sains/matematik. Mungkin kah pelajar itu memahami sains dan matematik, jika sepatah perkataan bahasa inggeris yang diterangkan oleh cikgu langsung dia tak fahami. Maksud aku di sini, nak beri fokus kepada subjek yang dipelajari atau keajaiban kaedah moktoh, yang mana lebih utama.

Bagaimana untuk mengingati formula, persamaan dan nama bahan berikut dengan kaedah mokhdar atau power rangers?






Kita lihat pula permasalahan kalkulus pula, di sini anda boleh lihat kenapa pemahaman amat penting dan penghafalan solution dari buku-buku dengan kaedah moktoh atau power drain atau AMM adalah suatu disaster.

A rocket with variable mass. If an external force F acts on system whose mass varies with time, Newton’s law of motion is



(persamaan ini tidak perlu dihafal, ia diberi dalam soalan)

In this equation, m is the mass of the system at time t, v is its velocity, and v + u is the velocity, and v + u is the velocity of the mass that is entering (or leaving) the system at the rate dm/dt. Suppose that a rocket of initial mass mo starts from rest but is driven upward by firing some of its mass directly backward at the constant rate of dm/dt = -b units per second and at constant speed relative to rocket u = -c. The only external force acting on the rocket is F = -mg due to gravity. Under these assumptions, show that the height of the rocket above the ground at the end of t seconds (t small compared with mo/b) is



(persamaan ini tidak perlu dihafal, ia diberi dalam soalan)


Soalan seperti ini adalah soalan berbentuk pembuktian persamaan. Oleh itu persamaan berkaitan yang perlu dibuktikan diberi, begitu juga hasilnya. Pendekatan dengan cara kaedah mohta/power down, pelajar diajar untuk menghafal jawapan atau setiap baris penyelesaian yang terdapat dalam buku. Itu pun kalau soalan seperti ini penyelesaiannya telah bincangkan dalam buku atau dalam nota kuliah. Bagaimana jika pensyarah mahu menduga pelajarnya dengan menerbitkan soalan itu dari soalan lain, mencipta soalan baru dan memasukkan beberapa trick, sudah tentu kaki hafal akan go 2 hell.

Kalau en mokhtar minat sangat menghafal, bagaimana kaedah moktat boleh membantu dalam menghafal anatomi berikut. Psycho-mokhtar kan genius mengenai anatomi manusia, siap cipta software software mokhtat yang boleh diinstall pada manusia. Psycho-mokhtar mendakwa software moktat itu boleh cool down sistem neuron dalam otak. PERGHHHHH!!! Kencing kat orang jer!




Sang katak tua pandai berkata-kata, dalam kandang semua orang tunduk dengar cakap dia, sang katak tua makin berlagak berkata-kata, kencing kat orang sana sini, oppss... alamak! aku terpijak sang katak tua tu ler, tak nampak, kecik sangat, soli, soli, soli ... He, he, he...

Sang katak tua pandai berkata-kata, buat magik kat sarkas, mengira tanpa guna kalkulator, ingat nombor sekelip mata, katak tua mula bercerita tentang komputer yang mahal harganya, design hebat, aksesori pun hebat juga, siap letak dalam bilik air-cond bebas habuk katanya, kata katak tua bolehkah “software lembap & ketinggalan zaman” berfungsi sejajar dengan komputer yang mahal itu, Bravo! Bravo! sang katak tua cuba kencing kat orang lagi, buat andaian lagak pandai IT, tapi nampak sangat buta IT, mana anak-anak katak tua yang genius mengaji tinggi sampai unibersiti, sampai hati mereka biarkan bapak mereka memalukan diri sendiri, kesian si katak tua, anak-anaknya genius dengan software mokhta, tapi seekor pun tak tegur, semua pakat buat tak reti, ke memang keluarga katak tua tak reti IT. Ish, ish... kesiannnn.

Pernah tak keluarga katak tua dan machai-machainya tengok benchmark komputer, processor atau grafik card kat laman web / blog di internet? Kalau tak pernah cuba pergi sini, http://www.anandtech.com/cpuchipsets/ , sebagai contoh http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=3663 ada banyak review dan benchmark kat internet, kalau rajin cari la sendiri. Tengok aku tak kedekut ilmu pun, tak copyright ilmu pun, orang gila and his balachi je yang sibuk nak copyright-kan ilmu pengetahuan.

Berbalik dengan benchmark komputer tadi, cuba tengok betul-betul, buka mata besar-besar sampai tersembul keluar macam mata katak, tengok benchmark yang dibuat bukan mengukur kelajuan software yang lembap atau ketinggalan zaman, tetapi benchmark memberi fokus kepada hardware dalaman seperti mikro processor (CPU), memori, GPU, chipset, bus, dan HDD. Komponen-komponen make-up seperti design casing macam kereta ferarri, aksesori berkualiti, printer, scannner, kamera, tablet, monitor, mouse, speaker, air cond, clean-room atau tempurung kelapa tak da beri efek kepada kelajuan komputer atau software, biarpun software itu lembap atau ketinggalan zaman. Biarpun software lama dan ketinggalan zaman ia semakin laju jika hardware terutama cpu itu semakin laju, tetapi software baru yang dioptimakan dengan hardware baru, berupaya memanipulasi teknologi-teknologi baru dalam hardware baru sudah tentu boleh melakukan tugasan yang lebih rumit, lebih kompleks, lebih banyak tugasan dengan lebih pantas secara dramatik. Sebagai contoh software yang dioptimumkan dengan multithread sudah tentu lebih laju dengan processor multi cpu.

Kesimpulan : studi smart dengan memahami apa yang dipelajari (realiti), bukan studi hard dengan menghafal setiap baris perkataan yang dipelajari (fantasi).


Penutup, kepada ibu bapa dan pelajar
Saya tidak menafikan yang kaedah mokhdat dan yang sewaktu dengannya serta kaedah aritmetik lain boleh meningkatkan kemampuan anak-anak mengira, menghafal nombor dengan pantas. Namun ia bukan lah segala-galanya. Kemampuan apa jua kaedah aritmetik sama ada mokhtat, power ranger, kumon dan sebagainya hanya terbatas kepada aritmetik (ilmu kira-kira) sahaja. Kaedah ini hanya bersesuaian untuk pendidikan tahap rendah seperti tadika hingga sekolah rendah. Tak berbaloi untuk membazirkan duit beratus-ratus, beribu-ribu, hanya untuk melihat keajaiban mengira, hafal sifir dan mengingat nombor dalam sekelip mata. Kalau kita nak buat show, kemampuan anak-anak kita sekadar show juga lah.

Bermula dari sekolah rendah, ke sekolah menengah dan yang lebih tinggi, cuba dapatkan guru tuisyen atau kelas tuisyen yang berkualiti di mana guru-gurunya gembira untuk mengajar, menyampaikan ilmu pengetahuan kepada pelajar-pelajarnya dan mahir dengan subjek yang diajarkannya. Guru-guru yang mempunyai semangat untuk mendidik akan memberi kesan yang lebih positif kepada pelajar-pelajarnya. Ini pengalaman aku sendiri, aku bandingkan cikgu-cikgu sekolah yang mengajar subjek yang aku lemah dengan pensyarah kat universiti yang mengajar subjek yang sama, perbezaan pendidikan mereka amat ketara sekali. Mereka yang mempunyai jiwa mendidik berupaya mempengaruhi yang didik, walaupun pelajar itu lemah.

Akhir sekali adalah diri pelajar itu sendiri, belajarlah dengan keinginan untuk mengetahui dan bukan sekadar untuk lulus periksa atau mendapat markah yang tinggi dalam peperiksaan. Belajar untuk lulus periksa atau mendapat markah yang tinggi dalam peperiksaan, rasa seperti satu penderaan jiwa, belajar dengan keinginan untuk mengetahui membuatkan anda rasa lebih gembira, apabila jawapan yang dicari terjawab. Jika anda mempunyai misi atau pun visi dalam kehidupan, itu juga lebih baik kerana ia akan menjadi pendorong anda.


Penutup, kepada mokhtar, family and their balachi
Ada kalanya kawan yang baik itu adalah musuh yang dibenci, dan musuh yang sebenar itu adalah kawan yang selalu memuji.



Penutup
Dah boring main dengan katak, sepak, tendang, terajang, pijak, sampai dah lembik pun katak-katak ni. Boring, boring.... aaaaa, ngatuk.

Actually, politician is my real enemy. Sorry, for disturbing you.

Soli, soli, ha, ha, ha, ha ....


Wah wah wah...hebat sangat pemikiran beruk satu ini..kah kah kah


Sumber : mokhtarmansor.blogspot.com
Read More.. Baca selengkapnya..

Belaian Amoy..he he he

JOHOR BAHRU: Berang selepas suami tersayang asyik pulang lewat dalam keadaan mabuk dan berbau minyak wangi murahan, seorang isteri membuat laporan polis berhubung aktiviti lelaki itu yang sering hanyut dengan belaian manja ‘amoi China’ di sebuah pusat hiburan di bandar raya ini.
Lebih menyakitkan hati wanita terbabit apabila si suami berhidung belang itu dikatakan membelanjakan hampir semua wang gaji untuk berfoya-foya bersama pelayan terbabit.



Aduan wanita terbabit ternyata mendapat perhatian pihak berkuasa apabila pusat hiburan yang menyediakan gadis pelayan warga asing itu digempur sepasukan polis di Taman Pelangi di sini, jam 11 malam kelmarin.

Pegawai Turus Cawangan Anti Perjudian Maksiat dan Kongsi Gelap, Deputi Superintendan Tan Yap Seng, berkata ketika serbuan pihaknya menahan 19 wanita warga China berusia antara 22 hingga 35 tahun bekerja sebagai pelayan pelanggan (GRO) di premis terbabit.

“Akibat tidak tahan dengan perangai buruk suami suka berfoya-foya dan menghabiskan wang di pusat hiburan ada di kalangan isteri pelanggan tampil membuat laporan berhubung kegiatan di premis ini.

“Hasil maklumat kami menjalankan siasatan dan risikan selepas terbukti dakwaan itu benar.

“Dipercayai gadis pelayan ini akan datang seawal jam 7 malam untuk bersiap dan hanya akan pulang lewat malam selepas selesai melayan lelaki hidung belang,” katanya.

Beliau berkata, siasatan juga mendapati pemilik premis yang didaftarkan sebagai pusat latihan menyanyi menjalankan aktiviti tidak bermoral apabila menawarkan hidangan minuman keras dengan layanan GRO.

Katanya, setiap gadis terbabit diberikan komisen berdasarkan jumlah minuman dipesan pelanggan, malah jika pandai memujuk gadis terbabit dikatakan sanggup mengikut lelaki berkenaan pulang.

Pemeriksaan mendapati enam daripada 19 gadis terbabit gagal menunjukkan dokumen perjalanan sah, manakala bakinya menyalahgunakan pas lawatan sosial dengan bekerja sebagai pelayan.

“Seorang lelaki tempatan iaitu pengurus premis terbabit turut ditahan untuk membantu siasatan.

“Kami sentiasa menjalankan pemantauan berterusan terhadap premis hiburan bagi memastikan mereka tidak menyalahgunakan lesen diberikan,” katanya.
Read More.. Baca selengkapnya..

Pelancong Ditipu.

KUALA LUMPUR: Sungguh memalukan apabila sindiket gores dan menang kini menjadikan pelancong asing sebagai mangsa terbaru menyebabkan seorang pelancong rugi RM1,500, baru-baru ini.
Menjadikan kawasan tumpuan pelancong sebagai lokasi sasaran, dalam kejadian terbaru mangsa warga Kanada, Caroline Seah, 27 diperdayakan apabila sindiket itu menawarkannya pakej percutian ke Bali dan Australia.


“Ketika berjalan di jejantas dekat restoran makanan segera di Jalan Petaling, saya dihampiri seorang gadis dan lelaki dengan risalah percutian percuma.

“Mereka menawarkan kad cabutan bertuah menjanjikan hadiah lumayan. Saya yang mempercayainya menggores kad itu,” katanya ketika di temui di Biro Pengaduan Awam MCA semalam.

Katanya, sebaik digores, pasangan itu melompat girang memberitahu dia memenangi tilam jed bernilai RM15,000.

“Saya enggan menerima hadiah itu, namun mereka berjanji membantu menjual tilam itu jika saya membayar RM6,000 bagi kos pemprosesan dan pengiklanan di akhbar.

“Mereka berjanji wang penjualan tilam itu akan diperolehi dalam 24 jam dan saya dibawa ke pejabat mereka di Jalan Kuchai Lama sebelum menyerahkan RM1,500,” katanya.

Katanya, dia kemudian memaklumkan perkara itu kepada pengurus hotel didiaminya yang memaklumkan dia ditipu sindiket.
Read More.. Baca selengkapnya..

Pesta Kaum Songsang...Gay n Lesbian!



KUALA LUMPUR: Berselindung di sebalik sambutan hari kemerdekaan negara yang bakal disambut hujung bulan ini, sekumpulan pengamal seks songsang termasuk golongan lesbian dan gay menganjurkan parti liar kononnya untuk menunjukkan mereka juga ‘merdeka’ dan bebas mengamalkan budaya hidup sesat itu di negara ini.

Pesta maksiat yang berlangsung di tepi kolam sebuah hotel terkemuka di Jalan Bukit Bintang di sini, Sabtu lalu, meraikan peserta yang daripada terdiri pengamal seks sejenis dengan setiap pengunjung dikenakan bayaran masuk RM60 jika membeli tiket di pintu masuk, manakala yang menempah melalui Internet dikenakan RM50.

Parti yang dianjurkan pada setiap tahun itu mempromosikan budaya tidak bermoral apabila pasangan yang menyertainya bebas bercumbu-cumbuan sambil meneguk arak.

Wartawan Harian Metro yang berjaya menyusup masuk ke parti eksklusif berkenaan mendapati, ia mendapat sambutan luar biasa apabila ramai golongan pengamal seks songsang hadir bersama pasangan masing-masing untuk berhibur.

Pasangan terbabit sama ada gadis remaja, wanita dewasa dan golongan profesional dilihat begitu berbangga dengan naluri seksual songsang mereka dan perasaan itu dipamerkan melalui aksi masing-masing di khalayak ramai tanpa rasa malu.

Selain itu, mereka dilihat berseronok dengan meneguk arak, melakukan tarian ghairah dan berkucupan.

Wartawan Harian Metro menyamar sebagai pengamal lesbian untuk menyertai parti itu selepas mendapat maklumat mengenainya menerusi satu laman web.

Difahamkan, parti pramerdeka untuk pasangan lesbian dan gay dari sekitar ibu kota itu dianjurkan bagi membolehkan golongan terbabit berkumpul dan berpesta sesama mereka.

Sebaik parti bermula, penganjur memaklumkan acara berkenaan bertujuan membolehkan golongan homoseks terdiri daripada lesbian dan gay menzahirkan perasaan diri mereka ‘merdeka’ dan berbangga kerana menjadi pengamal budaya songsang itu.

Komuniti lesbian terbabit dipercayai bergerak melalui laman sembang di Internet serta mempunyai laman web sendiri untuk berbincang perihal aktiviti harian.

Berdasarkan pemerhatian, parti liar itu bermula lewat petang dan kemeriahannya mula terasa selepas jam 10.30 malam dengan lebih 30 wanita yang bercampur-baur tanpa mengira kaum dan agama, menari di pentas tarian sambil disinari pancaran lampu berwarna-warni dengan DJ memutarkan pelbagai lagu terkini.

Walaupun parti berkenaan dianjurkan komuniti lesbian, golongan gay dan biseks juga dialu-alukan menyertainya.

Semakin lama muzik dialunkan, semakin ramai golongan lesbian dan beberapa pasangan gay menggayakan tarian seksi dan mengghairahkan.

Turut dilihat beberapa pasangan songsang yang duduk di tepi kolam renang bermesra dan bercumbu dengan pasangan masing-masing tanpa menghiraukan orang lain di sekeliling.

Bagaikan ‘Mat Salih’, remaja Melayu terbabit tanpa segan silu mengusung botol atau tin bir atau bekas minuman dipercayai berisi campuran minuman ringan dan arak.

Pada masa sama, sungguh menjijikkan melihat aksi beberapa wanita Melayu menari ‘berkepit’ dengan pasangan wanita mereka dalam keadaan amat mengghairahkan.

Seorang lesbian ditemui di parti berkenaan dikenali sebagai Tina, berusia 20-an, mengakui parti seumpama itu kerap dianjurkan komuniti seks songsang itu untuk meraikan perayaan tertentu termasuk Hari Merdeka dan Tahun Baru.

“Parti ini untuk kaum sejenis berhibur, menari, minum arak serta melayan nafsu masing-masing secara terbuka.

“Merdeka bagi kami (lesbian) adalah bangga dengan naluri seks yang menyukai rakan sejantina dan tidak menerima lelaki sebagai pasangan hidup,” katanya bangga.

Tina berkata, jika menyertai parti seperti itu, golongan yang sering dikeji masyarakat seperti dirinya berasa diri diterima semua sebahagian lagi masyarakat.

“Dalam parti itu, kami bebas buat apa saja,” katanya tersenyum.
Read More.. Baca selengkapnya..

Kamis, 29 April 2010

Alkisah, Remaja Hina Din Beramboi

DUNIA dah akhir zaman agaknya. Semakin ramai remaja tidak lagi menghormati orang tua, malah orang yang sudah meninggal dunia pun boleh dihina dan dimaki hamun sesuka hati. Raja benar-benar `terpukul’ dan sedih apabila mendapat tahu seorang remaja berusia 14 tahun mengeluarkan kata-kata yang tidak sepatutnya terhadap arwah Din Beramboi sesudah pelawak itu meninggal dunia pada Jumaat minggu lalu.


Apa salah arwah agaknya sampai remaja lelaki dari Kuantan, Pahang itu sanggup mengeluarkan ayat `Al-F***’ untuk Din Beramboi’ menerusi laman Facebooknya. Memang melampau budak kepala suku ni! Mungkin bukan Raja saja yang marah dan sakit hati, malah keluarga, sahabat dan peminat arwah lebih terhiris hati mendengar budak hingusan ni mencarut.



Bagi Raja, remaja yang menggunakan nama Rafiqin Darwisy ni memang kurang ajar. Nama saja cantik tapi perangai mengalahkan anak jin, anak syaitan! Apa jenis manusia ni agaknya? Entahlah, buat malu mak bapa dia saja, dah tentu bila jadi macam ni, orang luar akan menyalahkan mak bapa tak pandai nak ajar anak. Sedangkan mak bapa dah bagi ilmu agama yang cukup, cuma budak ni saja yang tak makan diajar. Kalaulah bertemu Raja, memang Raja cili mulut sampai bisu...

Yang peliknya, budak ‘sengal’ ni langsung tak rasa bersalah bila kena tarbiah dan nasihat dengan blogger, malah bertambah angkuh mengatakan dirinya malaikat yang diupah Tuhan untuk mengutuk Din yang ..... (kata kesat). Kalau ya pun kau marah dengan gurauan arwah Din yang kita tahu agak kasar tapi arwah bukan mengata kau, bukan bergurau dengan kau. Apa hal yang kau nak emosional lebih-lebih ni?

Raja rasa budak ni hanya inginkan perhatian, tak kisah apabila kesudahannya kena carut atau maki hamun berbakul dengan blogger lain. Itu mungkin memberi kepuasan pada dia agaknya. Ataupun, budak ni memang dah ‘wayar putus’ seurat, tu yang boleh hentam, maki orang dah meninggal dunia.

Apapun, Raja harap budak ni cepat insaf dan ibu bapanya turut sedar kesilapan yang dilakukan anaknya itu. tegurlah remaja ini. jangan nanti lama kelamaan biadapnya mungkin makin menjadi-jadi...
Ini bukan soal remeh, ini soal maruah orang yang sudah meninggal dunia. Tak fikirkah apa perasaan isteri dan anak-anak arwah serta saudara maranya yang lain? Raja nak tanya Rafiqin Darwisy, apa perasaannya jika suatu hari nanti ibu bapanya pula dimaki dan dihina dengan perkataan kesat selepas meninggal dunia? Apa kau rasa?

Di kesempatan ini, Raja nak ucapkan takziah pada keluarga arwah Din. Raja turut simpati mendengar berita rumah mereka di Sungai Buaya, Rawang, Selangor dipecah masuk pencuri selepas tiga hari arwah meninggal dunia.

Hai, sampai hati mereka meragut kenangan yang ditinggalkan arwah untuk isteri dan anak-anaknya. Manusia semakin kejam, kan?

Al-fatihah buat arwah Din, semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama orang yang beriman. Amin...

RAJA: Hairan kenapa kes pelakon Benjy dah makin kecoh pula! Usah ganggu polis buat siasatan...

KONON, ANJING RAS SUPERIOR SEMENANJING MALAYNJING YG BERTAMADUN!

Tumpang Gelak Jer..kah kah kah
Read More.. Baca selengkapnya..

Dibelasah hingga Tewas, gara-gara Sampah..!!!

KUALA LUMPUR 28 April - Hanya kerana masalah sampah nyawa seorang manusia melayang.

Itulah terjadi kepada seorang lelaki berusia 51 tahun setelah dibelasah oleh dua beranak yang merupakan jirannya menggunakan kayu besbol di tingkat bawah pangsapuri Sri Sentul, Bandar Baru Sentul di sini, kira-kira pukul 1 pagi tadi.

Segala-galanya bermula apabila seorang daripada suspek tersebut meletakkan bungkusan sampah berdekatan pintu rumah mangsa. Keadaan itu menyebabkan mangsa tidak berpuas hati lalu menegur suspek.



Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Ku Chin Wah berkata, namun teguran itu mengakibatkan tercetusnya pergaduhan sehingga suspek dan bapanya memukul mangsa dengan kayu besbol.

Katanya, mangsa, Cheng Sin, 51, yang cedera parah di kepala disahkan meninggal dunia di Hospital Kuala Lumpur (HKL) ketika menerima rawatan, tiga jam kemudian.

"Ekoran itu polis menahan seorang lelaki berusia 23 tahun dan bapanya, 51 tahun, di rumah mereka awal pagi ini. Dengan penahanan dua suspek yang berkerja sebagai pemandu lori, kes tersebut dianggap selesai.

"Mangsa dikejarkan ke HKL oleh jiran-jiran lain untuk menerima rawatan bagaimanapun gagal diselamatkan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau berkata, siasatan awal polis mendapati masalah sampah tersebut telah lama berlarutan beberapa kali sebelum ini dan mereka seringkali bertengkar.

Katanya, pertengkaran itu sering kali bertukar menjadi pergaduhan malah jiran-jiran lain sendiri takut meleraikannya.

Kes itu katanya, disiasat mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan kerana membunuh.

Sementara itu, anak saudara mangsa yang hanya mahu dikenali sebagai Tan, 26, berkata, ketika kejadian dia sedang berada di dalam rumah.

"Saya hanya keluar dari rumah selepas terdengar bunyi bising di luar. Ketika itu bapa saudara saya menegur tindakan jiran sambil meminta dia (jiran) membuang sampah di tempat yang betul," katanya ketika ditemui di rumahnya di sini hari ini.

Menurutnya, tidak lama selepas itu, tiba-tiba pertengkaran itu berubah menjadi pergaduhan.
Read More.. Baca selengkapnya..

Guru Pengedar Pil Khayal Ditahan..

BETONG: Kegiatan seorang guru lelaki dari Semenanjung menjual dadah dan pil khayal kepada pelajar di sebuah sekolah menengah di sini, terbongkar apabila polis menahannya bersama 1,862 pil nospan, di sini, petang semalam.
Dalam tangkapan di Jeti Sungai Saribas, Pusa, kira-kira jam 4.30 petang semalam, suspek yang berusia 24 tahun dan berasal dari Kedah dalam perjalanan pulang ke Beladin bersama isteri dan seorang anaknya selepas dipercayai mengambil bekalan dadah dari Kuching.


Ketua Polis Daerah Betong, Deputi Superintendan Mohd Bukhori Saffai, berkata suspek yang bertugas di sebuah sekolah di Beladin, dipercayai menjadi pengedar dadah kepada pelajar sekolah sekitar kawasan berkenaan.

“Ketika ditahan, suspek cuba melawan dan cuba melarikan diri namun terpaksa menyerah selepas dikepung anggota polis yang mendapat maklumat mengenai kegiatan pengedaran dadah.

“Selain sejumlah pil nospan yang dianggar bernilai lebih RM1,000, turut ditemui dadah jenis ganja seberat 10 gram. Suspek dan keluarganya dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Betong untuk siasatan lanjut,” katanya ketika dihubungi Berita Harian, semalam.

Difahamkan, suspek yang berkahwin dengan isterinya, seorang warga tempatan, bertugas lebih lima tahun di sekolah berkenaan selain kerap ke Kuching bagi mendapatkan bekalan dadah pelbagai jenis bagi dijual kepada pelajar sekolah.
Bukhori berkata, berdasarkan siasatan awal, polis mempercayai suspek menjalankan kegiatan mengedar dadah di Beladin sejak setahun lalu dan mempunyai rangkaian pelajar yang dijadikan orang tengah.

Katanya, polis tidak menolak kemungkinan akan menahan beberapa individu tempatan lagi yang dipercayai menjadi orang tengah kepada suspek.

“Siasatan ke atas suspek sedang dilakukan mengikut Seksyen 6 dan 30 Akta Dadah Berbahaya 1952 dengan perintah tahanan reman akan dibuat esok (hari ini) di Mahkamah Majistret Betong,” katanya.

Tangkapan ini adalah yang pertama di Betong membabitkan guru yang bertugas di kawasan pedalaman mengedar dadah.

Bulan lalu, seorang bekas guru berasal dari Kedah ditahan di Kuching kerana cuba menyeludup daun ketum.
Read More.. Baca selengkapnya..

Anak yang Durhaka..hmmm.

MASJID TANAH: “Awak balik sajalah, lebih baik jaga isteri di rumah,” begitu kata-kata sinis dilemparkan seorang anak lelaki kepada bapa kandungnya ketika warga emas terbabit mengunjungi tempat anaknya bertugas untuk mengubat kerinduan selepas sekian lama tidak bertemu.


Perbuatan lelaki berusia 50-an berkenaan yang berjawatan tinggi, amat menghiris hati warga emas itu, Abdul Rahman Baharom, 73, kerana dia satu-satunya anak lelaki dalam keluarganya yang berjaya menjejakkan kaki ke menara gading.

Abdul Rahman yang menetap di Ulu Sepetang, Taiping, Perak, bersama isteri kedua dan ketiganya, berada di Melaka sejak dua bulan lalu, kerana mengunjungi isteri keempatnya.

Menurutnya, dalam kejadian hujung tahun lalu, keinginannya untuk bertemu dengan anak lelakinya itu yang terpisah sejak lebih 20 tahun, begitu memuncak untuk mengubat kerinduan yang terpendam selepas dimaklumkan lokasi anaknya bekerja oleh anak dengan isteri keempatnya, Roslina, 38, baru-baru ini.

Katanya, dia kemudian dibawa ke tempat anak lelakinya bertugas tetapi mendakwa dilayan seperti orang asing malah tidak disapa ketika bertemu, malah lebih mengaibkan apabila anaknya itu seolah-olah tidak pernah mengenalinya sebelum ini tanpa menghulur tangan mahupun bertanya khabar.

“Perasaan saya sungguh kecewa apabila dia melayan acuh tidak acuh sahaja sedangkan saya memanja dan membelainya dengan sepenuh kasih sayang ketika kecil. Tujuan saya datang ke sini bukan mahu meminta duitnya tetapi sekadar ingin melepaskan kerinduan seorang ayah.

Dari raut wajahnya, saya rasa kedatangan saya menyusahkannya, malah dia memandang sinis kehadiran saya tanpa menunjukkan sebarang kemesraan sebelum menyuruh saya balik jaga isteri saya sebelum berlalu meninggalkan saya bersendirian.

“Saya terkedu dengan tindakannya, apa salah saya sedangkan sebelum ini kami tidak pernah bersengketa malah sebelum itu pun dia sendiri yang bersetuju saya bernikah dengan ibu tirinya, tetapi kenapa sekarang baru menunjukkan rasa tidak puas hati terhadap saya,” katanya di sini, semalam.

Abdul Rahman yang mendakwa memberi didikan kepada anaknya itu berkata, anaknya memberi alasan mempunyai tugas dan berlalu meninggalkannya.
Read More.. Baca selengkapnya..

Lelaki Nigeria Parah Dibelasah Samseng..ha ha ha

KUALA LUMPUR 28 April - Warga Afrika mengacau rakyat negara ini sehinggakan ada di antaranya trauma dan ketakutan biasa kita dengar.

Namun kali ini, kejadian sebaliknya berlaku apabila rakyat negara itu bertemu dengan sekumpulan samseng jalanan di Jalan Alor, Bukit Bintang di sini.



Dalam kejadian pukul 5 pagi, seorang pelajar kolej warga Nigeria parah akibat ditikam dengan senjata tajam dan dibelasah kumpulan itu yang naik angin gara-gara mangsa menegur mereka agar tidak mengusik teman wanitanya.

Kejadian berlaku ketika mangsa bersama teman wanitanya kaum Melayu serta seorang lagi warga Nigeria sedang menjamu selera di sebuah restoran di situ.

Jurucakap polis berkata, kumpulan samseng jalanan itu yang duduk di meja berhampiran kemudian mengusik gadis berkenaan.

"Mulanya, mangsa tidak menghiraukan perbuatan nakal kumpulan terbabit tetapi mula hilang sabar dan menegur mereka.

"Akibatnya, suspek beramai-ramai menyerang mangsa dan rakannya menggunakan botol arak, batang besi dan topi keledar," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Menurutnya, kumpulan itu turut menghubungi lima lagi rakan mereka untuk membantu membelasah mangsa.

Beliau berkata, dalam pergelutan itu, salah seorang suspek telah menikam mangsa di perut manakala rakannya pula dipukul teruk di muka.

"Mangsa kemudian melarikan diri ke tempat letak kereta tetapi dikejar oleh kumpulan itu menyebabkan dia terjatuh dan pengsan," katanya.

"Mangsa dikejarkan ke Hospital Kuala Lumpur untuk rawatan," jelasnya.

Katanya, selain membelasah mangsa, kumpulan samseng jalanan itu turut melarikan pasport, dompet, telefon bimbit dan jam tangan mangsa.
Read More.. Baca selengkapnya..

Bungkusan Kulit BABI di Dewan Shalat..!!!

KLANG: Satu bungkusan plastik dipercayai mengandungi kulit b.a.b.i ditemui di Masjid Raudhatul Mukminin, Kampung Sungai Pinang, Batu 2, Jalan Kapar di sini, semalam.


Bungkusan plastik merah itu ditemui di dewan solat utama oleh beberapa kariah yang hendak menunaikan solat Zuhur sebelum memaklumkan kepada petugas masjid.

Difahamkan sebelum kejadian, beberapa pekerja kimpalan di tempat wuduk wanita melihat kelibat seorang lelaki mundar-mandir di kawasan masjid kira-kira jam 1.30 tengah hari, tetapi tidak mengesyaki apa-apa dan meneruskan kerja seperti biasa.

Ketua Kampung Batu 2, Hamdan Yusof, 49, berkata pihaknya tidak tahu motif kejadian itu dan berharap polis menyiasat segera dan mengheret mereka yang terbabit ke muka pengadilan.

“Kejadian ini kali pertama berlaku di masjid ini dan ia sesuatu yang tidak dapat diterima akal,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Klang, Asisten Komisioner Mohamad Mat Yusop, berkata pihaknya belum dapat mengesahkan sama ada kulit yang ditemui dalam plastik itu kulit b.a.b.i atau haiwan lain. - H.Metro
Read More.. Baca selengkapnya..

Bohsia Sekolah Habuan Pesta



GOMBAK: Biarpun banyak nasihat sudah diberikan, namun masih wujud remaja perempuan liar atau ‘bohsia sekolah’ yang sanggup menjual kehormatan diri kepada kekasih lelaki baru dikenali walaupun tidak sampai seminggu.

Lebih malang, apabila ramai gadis ‘bohsia’ terbabit yang diusung kekasih menjadi habuan pesta seks apabila dirogol bersama rakan lelaki lain.

Dalam kejadian terbaru Isnin lalu, seorang remaja perempuan berusia 15 tahun membuat laporan mendakwa diperkosa dua lelaki yang baru dikenali berusia 20-an.

Siasatan mendapati, mangsa yang juga pelajar tingkatan tiga sebuah sekolah jenis kebangsaan di Gombak, diperkosa dua lelaki di kawasan rumah panjang Wira Damai di sini.

Sumber polis berkata, mangsa sebelum itu dipujuk suspek yang juga seorang penganggur mengikutnya dengan menunggang motosikal.

“Dalam kejadian kira-kira jam 7.30 malam itu, mangsa yang ‘naif’ dan tidak menyedari rancangan jahat suspek mengikut lelaki itu ke sebuah rumah milik rakan lelaki terbabit.

“Sebaik tiba di rumah berkenaan, mangsa diajak masuk sebelum dirogol bergilir-gilir,” katanya.

Menurutnya, mangsa kemudian dihantar pulang ke rumahnya.

“Mangsa menceritakan kejadian terbabit kepada keluarga sebelum mangsa dibawa untuk membuat laporan di Balai Polis Gombak.

“Susulan laporan itu, polis memberkas kedua-dua suspek terbabit beberapa jam selepas laporan dibuat,” katanya.

Dalam satu lagi kes berasingan, seorang pelajar perempuan berusia 14 tahun mendakwa diperkosa beramai-ramai empat lelaki di dua lokasi berasingan.

Dalam kejadian Jumaat lalu, mangsa mendakwa dibawa sekumpulan lelaki di dua lokasi di Taman Tun Teja di sini, kira-kira jam 1 pagi dan Blok Anggerik, Rawang pada jam 10 pagi keesokan harinya.

Mangsa mendakwa dirogol bergilir -gilir secara ‘marathon’ oleh suspek yang juga teman lelaki mangsa yang baru dikenali.

Mangsa yang dihantar pulang selepas diperkosa kemudian menceritakan kejadian itu kepada ibu bapanya.

Susulan itu, mangsa yang berasal dari Bandar Mahkota Cheras di sini, dibawa membuat laporan di Balai Polis Rawang, kelmarin.

“Polis yang menerima laporan terbabit segera menjalankan siasatan sebelum memberkas keempat-empat suspek berusia awal 20-an. Semua suspek direman empat hari untuk siasatan lanjut,” katanya.

Sementara itu, Ketua Polis Gombak, Asisten Komisioner Abdul Rahim Abdullah, yang dihubungi mengesahkan kejadian itu dan memuji kecekapan anggotanya menyelesaikan siasatan kes rogol berkenaan dalam tempoh pantas.
Read More.. Baca selengkapnya..

Baling Botol Arak Tak Tahan Dengar Suara Azan

DAMANSARA: Sikap tidak bertanggungjawab segelintir penduduk di sebuah blok Pangsapuri Kos Sederhana Flora Damansara di sini amat dikesali apabila sanggup melontarkan botol arak ke arah surau di bawah, dipercayai kerana tidak tahan laungan azan.



Bukan itu saja, penduduk yang pulang setelah solat Maghrib juga tiga kali dibaling telur oleh mereka yang tidak bertanggungjawab.

Botol arak serta telur dipercayai dibaling penduduk yang terganggu laungan azan serta tasbih selawat yang dilaung melalui pembesar suara 10 minit sebelum setiap azan Ahli Jawatankuasa surau itu, Mahdi Adenan, 48, mendakwa, ketika kejadian baling botol itu tiada jemaah cedera kerana pada waktu itu tiada orang di surau berkenaan.

“Ia disedari seorang jemaah kira-kira jam 1.15 tengah hari 21 April lalu ketika dia datang bagi menunaikan solat Zuhur, dia terkejut melihat serpihan kaca bersepah di lantai surau berkenaan sebelum melihat bumbung surau berkenaan berlubang.

“Botol dibaling itu agak besar setelah melihat kaca bertaburan terlalu banyak dan dipercayai penduduk berkenaan hanya membaling satu botol.

Mahdi berkata, kesan dari balingan botol arak itu, bumbung surau berkenaan bocor dan menyebabkan lantai surau basah selepas hujan.

Katanya, dalam kejadian 27 Februari lalu, jemaah di sini terkejut setelah dilontar telur dari tingkat atas pangsapuri berkenaan.

“Selepas solat Maghrib, jemaah meninggalkan surau dan seorang jemaah dikenali dengan panggilan Din terkejut kepalanya terkena telur dilontar dari tingkat atas pangsapuri berkenaan.

“Semua jemaah cuba mengelak dua lagi telur dilontar tetapi tidak dapat melihat dari tingkat mana telur itu dilontar, ia kejadian ketiga berlaku di surau ini dan kami bimbang nyawa kami terancam,” katanya.

Sehubungan dengan kejadian itu, pihak jawatankuasa surau mengadakan satu mesyuarat dan bersetuju menyerahkan kes berkenaan kepada polis.

Kata Mahdi, dia tahu siapa dalang di sebalik kejadian berkenaan tetapi tidak mahu bertindak melulu kerana masih banyak bukti diperlukan bagi menangkap dalang berkenaan.

Sebanyak dua laporan dibuat di Balai Polis Mutiara Damansara bagi membolehkan polis menyiasat lebih lanjut perkara berkenaan kerana ia berkaitan keselamatan jemaah dan penduduk di kawasan sekitar. - H.Metro
Read More.. Baca selengkapnya..

Mengemis Urus Jenazah

MUAR: Siapa sangka, tragedi mengorbankan dua beradik Muhammad Fadzly, 15 dan Muhamad Syafiq Razak, 11, pada Isnin lalu akhirnya membongkar episod duka kehidupan sebuah keluarga yang hidup daif sejak 20 tahun lalu serta terpinggir daripada bantuan kerajaan.
Malah, pasangan suami isteri, Razak Manap, 52 dan Zuliha Yahya, 42, terpaksa mengemis dan mengharap belas ihsan adik-beradik mereka bagi menguruskan pengebumian dua jenazah anaknya di Tanah Perkuburan Islam Batu 6, Bakri, di sini, semalam. Kehadiran wartawan Harian Metro, semalam antara saat dinantikan keluarga terbabit kerana selain sedih kehilangan dua anak, mereka mempunyai kisah duka yang ingin dikongsi bersama.


Ketika mula-mula ditanyakan perasaannya, Zuliha hanya menjawab ringkas: “Ibu mana yang tidak sedih kehilangan anak?” Kemudian bermulalah episod pembongkaran kisah hidup menyayat hati sembilan sekeluarga yang sebenarnya jauh lebih menyedihkan daripada tragedi terbaru kehilangan dua beradik itu.

Zuliha berkata, kedua-dua Allahyarham pelajar cemerlang dan pintar di dalam kelas, namun Muhammad Fadzly berhenti sekolah bermula tahun ini kerana keluarganya tidak mampu membayar yuran persekolahan.

Menurutnya, sejak berhenti bersekolah, Allahyarham Muhammd Fadzly membantu menguruskan hal dua adik lain yang masih bersekolah dan dia tidak pernah merungut walaupun sedar masa depannya mungkin lebih suram apabila tiada pendidikan formal.

“Arwah dua beradik itu rapat dan juga pelajar pintar dalam pelajaran masing-masing. Sebenarnya mereka harapan keluarga kami, namun saya reda Allah lebih sayangkan mereka. “Jika diikutkan hati, mahu saya meraung sekuat hati menangis dan meratap pemergian mereka. Malangnya, kami sudah lali dengan kehidupan daif dan pelbagai dugaan selama ini mengajar apa itu erti kesabaran,” kata ibu kepada tujuh anak itu.

Menurutnya, disebabkan tidak mendapat sebarang bantuan, tiga daripada tujuh anaknya berhenti sekolah dan bekerja bagi membantu meringankan beban keluarga.

Katanya, disebabkan suaminya, Razak bekas penagih dadah, mereka seperti dihukum seumur hidup pemimpin masyarakat serta dinafikan pelbagai bantuan termasuk rumah Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT).

Malah, ketika tinjauan dilakukan di rumah pasangan itu di Tanjong Agas, tiada kenduri tahlil diadakan berikutan keluarga allahyarham tiada duit membeli kuih bagi menjamu tetamu.

Lebih menyedihkan majlis bacaan surah Yasin yang diadakan antara keluarga tidak dilawati masyarakat setempat termasuk ketua kampung mahupun pemimpin politik kawasan.

Sementara itu, Razak mengaku dia pernah melakukan kesilapan, namun tetap dipinggirkan masyarakat. - H.Metro

Read More.. Baca selengkapnya..

Salah guna dadah di kalangan anggota polis Johor membimbangkan

JOHOR BAHRU: Penyalahgunaan dadah di kalangan anggota polis di Johor semakin membimbangkan apabila 15 kes direkodkan dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini berbanding 31 kes sepanjang tahun lalu.



Timbalan Ketua Polis Negeri, Datuk Jalaluddin Abdul Rahman, gejala itu memerlukan pemantauan segera berikutan kes terbaru membabitkan penahanan empat anggota dari Ibu Pejabat Polis Daerah Kulaijaya, Isnin lalu.

"Penyalahgunaan dadah di kalangan warga polis menampakkan satu trend yang agak merisaukan sejak kebelakangan ini," katanya ketika berucap pada majlis perhimpunan polis kontinjen Johor dan upacara pemakaian lencana pangkat Asisten Supritendan Polis (ASP) di sini hari ini.

Jalaluddin berkata, semua 31 kes yang direkodkan tahun lepas adalah berkaitan pengambilan dadah jenis sintetik khususnya methamphetamine (syabu) dan ketamine.

Pada majlis itu, Jalaluddin memakaikan lencana ASP kepada 12 pegawai dan menyampaikan sijil penghargaan kepada enam anggota kerana menolak cubaan rasuah.

Majlis tersebut turut dihadiri Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Johor, Datuk Amer Awal, dan Ketua Cawangan Khas negeri, Datuk Ramli Hassan. - Bernama
Read More.. Baca selengkapnya..

Rabu, 28 April 2010

7 Ditahan Kes Rompak Kedai Emas

KUALA LUMPUR 27 April - Polis menahan tujuh lelaki berhubung kejadian rompakan sebuah kedai emas di Jalan Telawi, Bangsar, di sini malam tadi.

Ketua Polis Daerah Brickfields, Asisten Komisioner Wan Abdul Bari Wan Abdul Khalid berkata, kesemua mereka yang berusia antara 20-an dan 30-an itu kini ditahan reman sehingga Jumaat ini bagi membantu siasatan.


Pada masa yang sama beliau tidak menolak kemungkinan masih ada saki baki kumpulan tersebut yang masih bebas.

"Saya tak boleh nak dedahkan apa-apa lagi kerana siasatan masih dijalankan," katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Beliau juga enggan mendedahkan sama ada suspek yang ditahan itu mempunyai rekod lampau atau sebaliknya.

Dalam kejadian itu, seorang pemilik kedai emas yang baru pulang bercuti selama dua hari pada hujung minggu terkejut apabila mendapati kesemua barang kemas bernilai jutaan ringgit di dalam kedainya lesap dilarikan sekumpulan pencuri.

Siasatan mendapati suspek menebuk dinding premis itu di tepi tangga untuk melarikan barang kemas tersebut.

Pemeriksaan turut mendapati tingkat atas premis dua tingkat itu sedang menjalani kerja-kerja pengubahsuaian.
Read More.. Baca selengkapnya..

Peguam Perancis di KL siasat Scorpene

Apr 28, 10
12:00pm

Joseph Breham, seorang daripada anggota perundangan Perancis yang memfailkan aduan di mahkamah di Paris berhubung skandal pembelian kapal selam kepada kerajaan Malaysia dijangka mendarat di Kuala Lumpur hari ini.

Misi Breham (kanan) adalah untuk mencari maklumat lanjut bagi menyediakan kes berkenaan serta berjumpa dengan pertubuhan hak asasi manusia, Suaram, yang juga adalah anak guamnya dalam kes berkenaan.




Joseph Breham


Perjanjian pembelian kapal selam yang menelan belanja berbilion dolar itu dimeterai oleh menteri pertahanan ketika itu (2002), Datuk Seri Najib Razak yang kini adalah perdana menteri Malaysia.

Perjanjian itu dikatakan memberi komisyen RM3.7 billion kepada seorang sekutu rapat Najib, Abdul Razak Baginda.

Nilai pembelian itu adalah untuk memperolehi dua kapal selam kelas diesel - yang dibina oleh Armaris, sebuah anak syarikat firma pertahanan gergasi Perancis, DCN (yang dulunya dikenali sebagai Direction des Constructions Navales) dan pemajakan kapal selam ketiga yang sudah bersara yang diusahakan oleh sebuah syarikat usahasama antara DCN dan firma, Sepanyol, Agosta.






Breham, seorang daripada tiga peguam yang memfailkan kes berkenaan dengan pihak pendakwaan Perancis bagi pihak Suaram memberitahu Asia Sentinel bahawa mahkamah Perancis telah membuka siasatan awal dan akan menasihatkan anak guamnya berhubung langkah seterus mereka.

Breham, Renaud Semerdjian dan peguam utama, William Bourdon, memfailkan permohonan bagi menyiasat rasuah dan wang umpanan ke atas DCN pertama kali pada Disember dan memfailkan dokumen tambahan pada Februari lalu.

Kes berkenaan menjadi tajuk utama media di Malaysia berikutan pembunuhan ngeri seorang penterjemah Mongolia, Altantuya Shaariibuu, pada Oktober 2006 yang juga adalah kekasih Razak Baginda yang mengiringinya ke Perancis berhubung beberapa urusniaga pembelian kapal selam berkenaan.





Altantuya yang juga seorang model dijumpai dalam keadaan berkecai diletupkan dengan bahan peledak milik pihak keselamatan di sebuah hutan di luar Kuala Lumpur.

Dua daripada polis pengawal peribadi Perdana Menteri yang diarahkan menghalang Altantuya oleh ketua staff Najib, Musa Safri telah didapati bersalah oleh makamah dan dijatuhkan hukuman mati.

Namun, Najib, mahupun Musa belum disoal-siasat oleh pihak berkuasa berhubung kes berkenaan.

Walaupun rekod menunjukkan bahawa Najib berada di Perancis pada masa yang sama ketika Altantuya dan Razak Baginda, beliau berulang-kali telah bersumpah kepada Allah bahawa dia tidak mengenali model Mongolia itu.




Sebuah laporan yang difailkan oleh seorang penyiasat persendirian yang diupah oleh Razak Baginda mendakwa Altantuya adalah kekasih pertama Najib.

Selepas Altantuya dibunuh, pihak berkuasa menjumpai sepucuk surat yang mengatakan bahawa wanita itu akan memeras ugut Razak Baginda untuk sejumlah US$500,000, walaupun tujuan wang itu tidak disebut.

Selain kos kapal selam dan juga komisyen yang tinggi, lebih menggemparkan kontrak asal menyebut kapal selam berkenaan tidak mempunyai kelengkapan senjata dan peralatan mengesan. Pihak ketenteraan Malaysia perlu membuat bayaran tambahan €130 juta (RM550 juta) untuk melengkapkan kapal selam itu.

"Adakah ini bermakna, kita membeli besi kosong?" soal seorang pegawai tentera yang tidak mahu dikenali, menerusi email kepada Asia Sentinel.


Hak hak hak...baru kapal selam jer..!!!

Read More.. Baca selengkapnya..

Jangan Marah Melayu Tak Baca Buku..he he he.

Kita sering terbaca berita yang mengatakan warga negara kita ini kurang membaca. Daripada kajian dan pukul rata, seorang warga Malaysia dikatakan hanya membaca dua muka surat sahaja untuk satu tahun - berbanding 40 hingga 50 buah buku untuk seorang warga Sweden atau Finland.



Hasilnya, buku-buku yang dicetak tidak terjual. Penulis kita agak susah untuk mencari makan. Budaya buku dan budaya ilmu tidak berkembang. Warga negara kita ini tidak ambil pot (peduli) tentang buku dan tulisan. Jauh sekali mereka hendak merapati buku-buku sastera, falsafah atau budaya, pameran lukisan atau pementasan teater.

Mengapa ini berlaku? Apakah warga Malaysia ini, terutama manusia Melayu, amat culas dalam hal baca-membaca dan berbudaya? Apakah manusia Melayu ini tidak ada keingian untuk tahu apa yang sedang berlaku di alam sekeliling mereka? Atau apakah manusia Melayu ini telah menjadi begitu mandul sehinggakan mereka tidak dapat lagi melihat apa yang sedang berlaku terhadap keluarga, anak dan dirinya sendiri.

Memang betul pada ketika ini proses pembodohan orang Melayu sedang berjalan dengan ligat. Proses ini tidak akan berjaya jika para seniman, para penulis dan para sasaterawan Melayu bangun menentang dan melawan proses pembodohan ini.

Di sini peranan penulis, seniman dan sasterawan cukup penting dalam memperkasa kembali fikrah yang selama ini telah diperbodohkan melalui budaya yang disebar luas oleh United Malays National Organisation.

Selama lebih 50 tahun hegemoni budaya United Malays National Organistaion telah melakar dan mengkonstruksi cara warga Malaysia terutama manusia Melayu berfikir dan bergerak. Dengan bantuan lembaga - seperti lembaga feudal, lembaga keagamaan, lembaga tradisional Melayu – United Malays National Organisation telah berjaya memagar dan mengikat cara manusia Melayu berfikir dan bergerak.

Apabila kita terbaca berita yang mengatakan kita semua ini kurang membaca, maka kita menerima hakikat ini tanpa kita berfikir panjang atau menimbulkan pelbagai persoalan. Sikap ini sikap yang salah - inilah sikap hasil hegemoni budaya United Malays National Organisation.

Budaya ini memalaskan kita untuk berfikir. Seharusnya, kita menimbulkan persoalan demi persoalan terhadap kenyataan tadi. Kenapa agaknya manusia Melayu tidak suka membaca?

Jika manusia Melayu tidak mahu atau tidak suka membaca buku, maka mari kita selidiki apa sebenarnya isi buku itu. Jika manusia Melayu tidak ingin membaca sebuah novel, maka mari kita selidiki apa yang cuba dipaparkan oleh penulis dalam novel itu.

Jika manusia Melayu gagal menghayati sebuah puisi, maka mari kita lihat dan selidiki apa isinya puisi itu. Jika manusia Melayu tidak menghayati sebuah lukisan, maka mari kita selami apa yang telah dilukis.

Selama lebih 20 tahun ini, buku-buku daripada tulisan sasterawan kita, buku-buku yang cuba membawa hal ehwal semasa, buku-buku yang dikatakan cuba membuka mata dan hati warga Malaysia – kebanyakannya bergenre bodek. Puisi, teater dan sandiwara

yang dipentaskan banyak juga yang membawa unsur-unsur budaya bodek. Budaya bodek ini telah menjadi salah satu ciri yang amat penting dalam proses pembodohan manusia Melayu.

Cara untuk memahami budaya bodek ini berkembang dan bergerak cukup senang. Contohnya, ketika di zaman Islam Hadhari dahulu, banyak buku yang ditulis tentang Islam Hadhari. Banyak seminar akademik dianjurkan tentang Islam Hadhari.

Ada teater dipentaskan tentang Islam Hadhari. Ada kajian dijalankan tentang Islam Hadhari. Ada lagu, ada puisi, ada musik, ada pameran lukisan tentang Islam Hadhari.

Seorang penulis puisi, yang bercita-cita ingin melihat puisinya diterbitkan dalam akhbar, tidak dapat tidak akan melakar Islam Hadhari sebagai tema puisinya. Seorang pensyarah yang ingin membuat kajian ilmiah pasti akan membuat kajian tentang Islam Hadhari.

Tindakan mereka ini untuk memastikan kajian ini akan diluluskan oleh universiti dan akan mendapat dana. Di sekolah pula akan ada pertandingan menulis karangan dan esei tentang Islam Hadhari; akan diadakan pertandingan berbahas atau berbalas pantun tentang Islam Hadhari.

Sebuah pereka seni papan tanda juga akan meletakkan logo Islam Hadhari agar logo ini akan mendapat kelulusan pihak yang berkuasa sebelum disebarkan di tepi-tepi jalan. Iklan-iklan di akhbar, radio atau tv juga akan menayangkan Islam Hadhari.

Drama tv juga mula berkisar dengan Islam Hadhari.

Apabila pencadang Islam Hadhari ini tidak ada kuasa lagi, maka semua beralih kepada slogan 'Satu Malaysia'. Proses yang sama akan berulang lagi. Proses membodek tetap berlaku. Justeru inilah caranya hegemoni budaya bodek bergerak dan menyerapi jauh dalam masyarakat kita.

Sebenarnya orang ramai tahu – semua yang terpampang ini adalah bodek. Malah si penulis, si penyair, si pengkaji, si pembikin teater, si pencipta lagu, si pereka – semua mereka tahu bahawa apa yang mereka buat itu adalah membodek orang yang berkuasa ketika itu. Justeru kerja bodek mereka tidak membawa apa-apa yang menakjubkan.

Kerja-kerja bodek tidak menarik. Kerja-kerja seni bodek tidak akan membuka pandangan orang ramai. Tulisan-tulisan bodek tidak akan mengancam menggelodakkan fikrah yang beku. Kerja-kerja seni membodek tidak akan mengusik jiwa.

Novel-novel, cerpen-cerpen, puisi-puisi yang muncul hasil daripada peraduan membodek tidak akan ada sesiapa yang akan membeli atau membacanya. Malah, jika buku-buku bodek ini ini diberikan percuma besar kemungkinan buku ini akan menjadi penyelak pintu atau pengalas cerek panas. Inilah hakikatnya hasil kerja seni bodek.

Justeru kita tidak boleh menyalahkan manusia Melayu sebagai manusia yang malas membaca. Mereka malas membaca buku-buku yang tidak ada kaitan dengan kehidupan mereka. Mereka culas membaca kerana mereka merasakan buku-buku ini tidak memberikan apa-apa manfaat kepada kehidupan mereka.

Bayangkan jika buku-buku atau kerja-kerja seni ini ada kaitan dengan kehidupan mereka, pasti manusia Melayu ini akan berhenti, melihat dan cuba mendengar apa yang cuba disampaikan oleh buku buku ini. Jika sebuah puisi itu indah dan ada hubungan dengan perjuangan kehidupan manusia Melayu, pasti puisi ini akan dihayati.

Apa yang diinginkan oleh warga Malaysia khasnya manusia Melayu hari ini adalah buku-buku dan kerja-kerja seni yang temanya memaparkan perlawanan. Buku-buku yang mengajukan tema perlawan terhadap penindasan. Perlawaan ini perlawanan manusia Melayu yang tertindas dalam kehidupan harian mereka.

Kehidupan harian yang mereka lalui dan alami. Justeru dengan sendirinya mereka akan dapat memahami dan menghayati kerja seni ini. Bukan buku-buku yang berkhayal tentang kehidupan orang-orang kaya yang tidak ada talian dengan majoriti manusia Melayu.

Puisi-puisi yang mengajukan tema penentangan terhadap kezaliman. Atau lagu-lagu yang menggerakkan nadi dan jiwa mereka untuk bangun melawan. Atau syair dan sajak yang melakar kehidupan mereka yang saban hari bertempuran dengan kezaliman dan penindasan. Jika tema ini yang digarap oleh para seniman, pasti kerja seni mereka merebak luas.

Contoh terbaik hari ini - tema besar yang sedang terpampang dalam dunia Melayu hari ini ialah konspirasi untuk menjatuhkan Anwar Ibrahim. Inilah tema besar yang tidak mungkin dapat disorok-sorok. Tema ini sedang menunggu penulis, penyair, pemusik, pelukis untuk digarap seseni mungkin.

Jika para penulis, seniman, saterawan, pelukis dan penggiat teater gagal untuk melihat tema yang besar ini, maka jangan marah kepada manusia Melayu. Jangan marah apabila buku tidak ada orang beli. Jangan marah apabila lagu tidak ada sesiapa mendengar.

Jangan kecewa apabila pameran lukisan hanya dilihat sebagai pameran syok sendiri. Jangan marah jika tidak ada sesiapa ambil pot terhadap buku puisi bodek yang tidak ada siapa ingin membeli.

Hakikatnya manusia Melayu hari ini mahu mendengar bunyi dan suara laungan perjuangan. Manusia Melayu mahu mendengar pekikan perlawanan. Manusia Melayu telah jelak dengan puisi bodek dan cinta. Manusia Melayu telah jelak dengan irama ampu dan cium tangan.

Seniman yang melakar dan menggarap tema perjuangan adalah seniman yang akan dinobatkan oleh manusia Melayu.





Hishamuddin Rais, kolumnis Malaysia
Read More.. Baca selengkapnya..

6 Penyamun Nyaris Terkurung.

KUALA LUMPUR 27 April - Perancangan rapi sekumpulan enam penyamun untuk melarikan barangan kemas bernilai puluhan ribu ringgit dari sebuah kedai emas dekat Puchong Jaya hari ini, bukan sahaja gagal malah nyaris membuatkan mereka terkurung di dalam premis tersebut.



Kejadian pada pukul 10.40 pagi itu berlaku apabila pintu utama automatik di premis tersebut tiba-tiba tertutup apabila suspek mula memecahkan cermin pameran.

Meskipun kumpulan penjenayah itu telah merancang rapi menggunakan tangga lipat setinggi 1.2 meter yang dibawa mereka, namun gagal menghalang pergerakan pintu itu.

Perkara itu menyebabkan kesemua mereka panik lantas bergegas melarikan diri tanpa sebarang hasil.

Timbalan Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Negeri, Asisten Komisioner Khaw Kok Chin berkata, kejadian berlaku ketika premis berkenaan dikatakan baru hendak memulakan perniagaan.

Katanya, bagaimanapun enam lelaki yang menaiki tiga buah motosikal tiba-tiba datang ke kedai emas tersebut. Tiga daripada mereka meluru masuk ke dalam premis manakala bakinya berkawal di luar.

''Semasa kejadian, terdapat lima pekerja yang sedang melayan dua pelanggan memilih barang kemas.

''Tiga penjenayah meluru dan memecahkan cermin pameran barangan kemas dengan kapak dan tukul. Mereka juga meletakkan tangga lipat bagi menghalang pintu kedai itu daripada tertutup.

''Namun, dipercayai tangga itu gagal menahan pintu tersebut lalu terbalik. Bimbang akan terkurung, kesemua mereka melarikan diri," katanya ketika ditemui di tempat kejadian di sini hari ini.

Kok Chin memberitahu, hasil penelitian pada kamera litar tertutup (CCTV) di premis tersebut mendapati tiga penyamun berkawal di luar bagi menghalau orang ramai yang cuba mendekati.

Menurutnya, turut kelihatan seorang daripada suspek yang menunggu di luar sambil memegang objek seperti pistol.

''Kumpulan penyamun itu juga tidak bercakap bagi menyembunyikan identiti mereka," ujarnya sambil memberitahu kesemua pekerja dan pelanggan kedai tersebut tidak dicederakan.

Kok Chin meminta orang ramai yang mempunyai maklumat atau ternampak motosikal yang dinaiki suspek-suspek supaya tampil menyalurkan maklumat.

habis
Read More.. Baca selengkapnya..

Port asmara terbaru = taman jubli emas rembes.

ALOR SETAR: Taman Jubli Emas Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah di Jalan Suka Menanti, dekat sini yang dibina bagi memperingati 50 tahun pemerintahan baginda, dicemari perbuatan pasangan remaja yang bertindak memadu asrama tanpa segan silu kepada pengunjung lain.



Tinjauan Berita Harian mendapati pasangan remaja terbabit secara selamba berpelukan atau berbaring di atas riba pasangan mereka tanpa mempedulikan orang ramai yang lalu lalang di situ.
Perbuatan mereka yang melakukan aksi mencolok mata tanpa rasa malu itu menimbulkan rasa tidak selesa pengunjung lain yang membawa keluarga untuk beriadah.

Tinjauan juga mendapati pasangan terbabit gemar menggunakan wakaf di situ untuk melakukan pelbagai perbuatan tidak senonoh.

Seorang petugas di taman itu yang hanya mahu dikenali sebagai Che Li mendakwa, sering ternampak pelbagai aksi panas yang dilakukan pasangan remaja tanpa mengira waktu.

"Pasangan terbabit tidak mempunyai perasaan malu apabila berpelukan dan bercium di wakaf yang digunakan sebagai tempat berehat.

"Ada di antara pasangan terbabit dilihat melakukan aksi melampau, termasuk seks oral dan kita bimbang terhadap perlakuan mereka terlalu bebas.

"Kita berharap Jabatan Agama Islam Kedah (Jaik) kerap melakukan operasi menahan mereka yang berkelakuan tidak sopan di tempat awam itu," katanya.

Rakan beliau yang enggan dikenali mendakwa kawasan itu sering menjadi tumpuan pasangan memadu asmara pada waktu sunyi kerana kurang pengunjung ketika itu.

"Mereka biasanya gemar memilih waktu tengah hari atau malam melakukan kegiatan tidak senonoh kerana suasana sunyi.

"Malah, pada tengah hari Jumaat ketika umat Islam sibuk ke masjid, ada juga pasangan mengambil kesempatan melakukan maksiat kerana mungkin tiada gangguan daripada pihak berkuasa," katanya.

Beliau berkata, selain itu ada juga pasangan melakukan maksiat dalam kereta di kawasan taman berkenaan dan mahu pihak berkuasa meningkatkan pemantauan supaya taman itu tidak dijadikan tempat pemuas nafsu pasangan remaja.

Sementara itu, Ketua Penolong Pengarah Penguatkuasa Jaik, Syeikh Mohd Suhaimi Salleh ketika dihubungi berkata, pihaknya akan meningkatkan operasi di kawasan itu.

"Kita akan membuat pemantauan di sekitar taman itu bagi membanteras kegiatan tidak bermoral. Jaik berharap orang ramai yang mempunyai maklumat supaya menghubungi kita untuk tindakan susulan," katanya.
Read More.. Baca selengkapnya..

SKMM terima 165 aduan, tutup 81 laman web lucah

KUALA LUMPUR - Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) menerima 165 aduan dalam tempoh Januari hingga Mac tahun ini berhubung kandungan laman web atau blog yang melakukan pelbagai kesalahan di bawah Akta Komunikasi dan Multimedia (AKM) 1998.

Timbalan Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Joseph Salang Gandum berkata, daripada jumlah tersebut, 90 aduan adalah bagi kandungan lucah, 72 kandungan bersifat mengancam atau jelik dan tiga aduan bagi kandungan berunsur palsu.




"Bagi kandungan bersifat lucah, tindakan siasatan dan sekatan akan dilakukan.

"Selain itu, laporan penyalahgunaan juga akan dihantar kepada moderator laman-laman web sosial seperti Facebook, blogspot dan YouTube,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan Datuk Zaitun Mat di Dewan Negara hari ini yang bertanyakan jumlah aduan yang diterima SKMM berhubung kandungan laman web atau blog mengikut AKM 1998.

Joseph berkata, bagi kandungan bersifat mengancam dan jelik serta kandungan palsu pula, nasihat dan amaran akan dikenakan oleh SKMM kepada pemilik laman-laman berkenaan.

Jelasnya, sekiranya cukup bukti bagi mensabitkan kesalahan, pendakwaan boleh dikenakan terhadap pihak berkenaan.

Menjawab soalan tambahan Fatimah Hamat yang ingin tahu langkah kerajaan dalam menangani laman web lucah yang mudah dilayari di kafe siber, Joseph Salang berkata, SKMM setakat ini telah menutup serta-merta 81 laman web yang didapati menerapkan unsur lucah seperti menyediakan video aksi lucah dan perkongsian cerita lucah dengan teman berbual. - Bernama
Read More.. Baca selengkapnya..

Telan Air Ludah Ustadz

Berbagai sumber yang boleh diyakini memaklumkan kepada saya bahawa di Selangor ada seorang tokoh agama yang mengadakan 'upacara' orang ramai menelan air liurnya untuk keberkatan.

Upacara itu pula dibuat di masjid. Apa tidaknya, beliau ada tauliah dan berjawatan di negeri berkenaan.


Pengikutnya atau hadiran yang menghadiri kuliah disuruh berbaris dalam masjid lalu 'menikmati' seorang sedikit air liur tokoh agama aliran tarekat itu yang di masukkan ke dalam mulut mereka. Beliau mendakwa inilah ajaran Ahlus Sunnah wal Jama'ah. Kononnya untuk mendapatkan keberkatan beliau!

Ada banyak perkara yang boleh ditanya.

Demikian mudah nama Ahlus Sunnah dipergunakan dan tidak pula dikenakan tindakan oleh JAIS.

Jika ditanya mungkin ustaz itu –jika dia tahu- akan berkata ada hadis Nabi s.a.w pernah meludah mata 'Ali bin 'Abi Talib sehingga sembuh sakit matanya.

Atau mungkin riwayat lain yang dipertikaikan kesabitannya yang menyatakan kononnya Rasulullah s.a.w pernah meludah ke dalam mulut kanak-kanak pada Hari 'Asyura untuk melatih mereka terus berpuasa.

Riwayat ini dipertikaikan oleh sebahagian sarjana hadis. (lihat: Silsilah al-Da'ifah hadis ke 6749).

Apapun, soalan yang wajar ditanya, apakah ustaz berkenaan merasakan dirinya setaraf dengan Nabi s.a.w atau seberkat baginda s.a.w sehingga dia pun hendak menyuruh orang lain menelan ludahnya?

Para sahabah Nabi s.a.w seperti para khalifah al-Rasyidin, atau para sahabat lain yang dijamin buat mereka syurga mempunyai berbagai kelebihan atau fadilat mereka yang dinyatakan sendiri oleh Nabi s.a.w.

Begitupun tidak pernah pun para sahabat ini semasa atau selepas kewafatan Nabi s.a.w membuat majlis dalam masjid atau luar masjid memanggil orang ramai menelan air ludah mereka untuk mendapatkan berkat.

Apakah ustaz berkenaan merasakan dirinya sudah sampai ke suatu tahap yang menyamai Nabi s.a.w dan dia pula diberikan lesen besar oleh Jabatan Agama untuk mempromosikan 'kesucian' air ludahnya itu?

Pertembungan

Isu-isu yang seperti inilah yang sering membawa perbezaan antara golongan pembaharuan yang ingin membersihkan Islam dari kepentingan diri, bertembung dengan kelompok yang cuba menjadikan Islam sebagai sumber untuk mendapatkan kuasa pengaruh dan ketaksuban dengan cara memperbodohkan orang ramai agar meletakkan kesucian untuk diri mereka.

Golongan tarekat sering terjebak dengan hal yang seperti ini. Padahal semua hal tersebut atas tujuan penguasaan pengaruh atau politik yang akhirnya boleh membawa keuntungan yang berbagai kepada seseorang tokoh.

Hal ini saya telah sentuh dalam artikel 'Kuasa Politik dan Kuasa Agama'.

Dalam buku Tarekat Naqsyabandi, disebutkan tentang tanggungjawab disiplin pengikut tarekat: “Meninggalkan ikhtiar diri dan menyatukan ke dalam ikhtiar syeikh dalam segala urusan, baik ibadat mahupun adat kebiasaan.

Salah satu tanda murid yang benar, kalau syeikh menyatakan kepadanya: “Masuklah ke dalam api yang menyala”, ia akan memasukinya” (H.A Fuad Said, Hakikat Thariqat Naqsyabandiah, m.s. 103).

Padahal dalam hadis yang diriwayatkan oleh al-Bukhari dan Muslim, di mana Rasulullah s.a.w. pernah menghantar satu pasukan kecil tentera dan dilantik seorang lelaki Ansar mengetuai mereka serta memerintahkan mereka agar taat kepadanya.

Semasa dalam tugasan, lelaki itu pernah marah kepada mereka dan berkata: “Tidakkah kamu diperintahkan untuk taat kepadaku?”.

Jawab meraka: “Bahkan”. Katanya: “Aku telah putuskan apabila kamu siap kumpulkan api, kamu nyalakannya dan hendaklah kamu masuk kedalamnya”.

Maka mereka pun mengumpulkan kayu api dan menyalakannya dan apabila mereka hendak masuk ke dalamnya maka mereka melihat antara satu sama lain.

Maka salah seorang dari mereka terfikir: “Kita ini mengikut Nabi s.a.w. hanya kerana ingin lari dari api (neraka) apakah kita patut masuk ke dalamnya?”.

Sedang mereka dalam keadaan tiba-tiba api tersebut pun terpadam dan kemarahan ketua mereka kembali tenang.

Maka apabila kisah tadi disebut kepada Nabi s.a.w., baginda bersabda: “Jika mereka memasukinya maka mereka tidak dapat keluar darinya selama-lama (mereka akan mati dan tidak dapat kembali ke dunia).

Ketaatan itu hanya itu hanya dalam perkara ma'ruf (kebaikan)”. Maksudnya, tidak boleh taat kepada arahan yang menyanggahi ajaran Islam.

Ketua yang dilantik oleh Nabi s.a.w sendiri pun tidak disuruh taat membabi buta, inikan pula sekadar guru tarekat yang hanya melantik diri sendiri!

Hadis Musalsal

Dalam usaha membina pengaruh, sesetengah golongan mencipta hadis-hadis yang bersifat musalsal. Hal ini mula berkembang dan 'mendapat tauliah' dalam negara ini.

Hadis Musalsal bermaksud periwayat hadis itu akan meniru perbuatan periwayat sebelumnya, yang sebelumnya itu juga meniru yang sebelumnya sehinggalah berterusan kepada Rasulullah s.a.w.

Contohnya, periwayat akan memakai serban seperti yang ditiru dari periwayat sebelumnya dan berterusan sehingga kepada Rasulullah s.a.w.

Hadis-hadis ketagori ini dinamakan dengan hadis musalsal. Kebanyakan hadis jenis ini amat daif atau palsu.

Kata tokoh agung hadis al-Imam al-Zahabi (meninggal 848H): “Secara umumnya hadis-hadis musalsal adalah dhaif, kebanyakannya pula adalah batil, disebabkan pembohongan periwayatnya. (Al-Zahabi, al-Muqizah fi `ilm al-Mustalah al-Hadith, m.s. 44. Halab: al-Matbu`at al-Islamiyyah).

Jika pun ada yang sahih, adakah periwayat di zaman ini mencapai standard perawi yang dikehendaki dalam disiplin ilmu hadis sehingga layak riwayat mereka itu hendak dipercayai?

Sebenarnya, di sebalik 'kegalakan' sesetengah pihak berkempen hadis-hadis jenis ini, ia mempunyai tujuan agar diri mereka dikaitkan dengan Nabi s.a.w dan hasilnya mereka akan disucikan atau diagungkan sehingga ke tahap air ludah mereka pun ditelan orang.

Inilah yang Prof Hamka berikan sindiran pedas pada zamannya dengan memetik kata seorang tokoh bernama Syeikh Abdullah Saleh: “Menjadi Mufti dalam Kerajaan –kerajaan Melayu itu sangatlah megahnya.

Memakai pakaian rasmi yang pakai polet, berpisang sesikat di bahu, jubah berukir-ukir benang emas, dan serban dari sutera dan berkereta sendiri.

Rakyat pun sangat takut dan taat, sisanya dimakan, sepah sirihnya dikunyah. Dan kalau beliau ingin hendak kahwin, bismillah! (Prof Hamka, Ayahku, m.s. 160, Selangor: Pustaka Dini).

Demikian jika ketaksuban melampaui batasan yang patut.

Dulu saya pernah tegur, ada guru dari Indonesia yang diberikan lesen berceramah di masjid-masjid di Malaysia mendakwa sesiapa yang berjabat tangan dengannya bererti berjabat tangan dengan Nabi s.a.w maka akan masuk syurga.

Beliau membuat majlis di masjid-masjid membaca hadis musalsal berjabat tangan atau disebut al-Musalsal bi al-Musafahah.

Lalu beliau pun baca hadis palsu berkenaan: “Sesiapa yang berjabat tangan denganku, atau dengan orang yang berjabat tangan denganku sehingga hari kiamat maka dia masuk syurga”.

Maka orang ramai yang terpengaruh pun akan berjabat tangan dengannya dengan dakwaan kononnya tangan tersebut telah berjabat dengan tangan sebelumnya secara berangkaian sehingga kepada Nabi s.a.w.

Hadis palsu itu telah disangkal oleh para sarjana hadis sejak sekian lama. Kata sarjana besar hadis al-Imam Ibn Hajar al-`Asqalani (meninggal 852H) dalam Lisan al-Mizan: “Riwayat berjabat tangan Mu`ammar tidak akan diterima oleh orang yang berakal” (Ibn Hajar al-`Asqalani, Lisan al-Mizan, 6/ 68, Beirut: Muassasah al-`Ilm li al-Matbu`at).

Begitupun, ada juga mereka yang terpelajar terpengaruh dengan dakwaan yang karut yang seperti itu.

Para sahabat Nabi s.a.w entah berapa kali berjabat tangan dengan Nabi s.a.w, namun tidak pernah mereka membuat majlis berjabat tangan dengan mereka untuk masuk syurga.

Sebenarnya, ia bukan berkaitan syurga atau Nabi s.a.w, tetapi kegilaan sesetengah manusia untuk mendapatkan pengaruh dan kuasa.

Ekploitasi

Saya teringat cerita seorang kawan yang menyatakan apabila rombongan mereka ke Mekah untuk umrah dan pihak 'ustaz' yang menguruskannya tidak dapat menyediakan tempat dan makanan seperti yang dijanjikan, maka ustaz itu berkata: 'ini ujian Tuhan yang mungkin disebabkan dosa-dosa tuan-tuan sebelum tiba di tanah suci”.

Dengan itu semua ahli rombongan terima seadanya, walaupun tidak padan dengan kadar harga yang dibayar kepada ustaz berkenaan.

Saya tersenyum dengan cerita itu. Saya kata: “Ada golongan manusia yang suka eksploitasi orang lain dengan menggunakan agama. Mengapa saudara tidak bertanya apakah hukum wang orang yang diambil tetapi gagal menunaikan janji di tanah suci?!”.

Malangnya, ramai yang berpelajaran tinggi yang bukan bidang khusus agama, yang baik intelek mereka, tapi apabila tiba masalah agama mereka memandulkan akal.

Seakan, agama melarang mereka menggunakan akal walaupun ternyata mereka diperbodohkan oleh orang yang menyalahgunakan agama. Ya, bukan semua golongan agama begitu, tapi ada yang begitu!

Saya sedang menunggu apakah reaksi JAIS terhadap majlis menelan air ludah yang dibuat dalam masjid itu.

Saya juga sedih apabila tahu ada juga orang yang terpelajar sanggup menelan air liur ustaz berkenaan.

Apakah mereka pasti ustaz mereka itu telan mencampakkan berkat ke dalam mulut mereka?

Pastikah pula mereka air liur ustaz mereka itu memang berkat?


Sekali lagi, sebenarnya, mereka pun tidak pasti dan ustaz berkenaan pun tidak pasti.

Ini bukan berkaitan air liur atau berkat, ia berkaitan kuasa pengaruh atau doktrin yang ingin ditanamkan. Akhirnya, semua mereka akan ikut dan serah apa sahaja seperti yang berlaku pada al-Arqam dan Tal Tujuh di Kelantan.




Penulis adalah seorang kolumnis yang aktif mengemukakan pemikiran2nya d laman malaysiakini

Read More.. Baca selengkapnya..

Curi Telefon Bimbit, Pemandu Teksi d Penjara 15 Tahun dan 10 Sebatan

KUALA LUMPUR - Mahkamah Sesyen di sini hari ini menjatuhkan hukuman 15 tahun penjara dan 10 sebatan ke atas seorang pemandu teksi sambilan kerana merompak sebuah telefon bimbit dan mencederakan seorang jurujual, dua tahun lalu.



Hakim Zainal Abidin Kamarudin menjatuhkan hukuman itu terhadap B. Balamurali, 30, yang juga seorang kelindan lori selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie.

Mahkamah bagaimanapun membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman sebat sementara menunggu rayuan di Mahkamah Tinggi selesai.

Zainal Abidin dalam penghakimannya berkata, setelah mendengar hujahan daripada peguam, beliau mengakui kes itu memiliki banyak faktor berat dan tindakan Balamurali telah menyusahkan banyak pihak.

"Awak telah merompak wanita muda dan awak telah mencederakan wanita itu yang terpaksa menerima banyak jahitan dan melakukan perkara itu di tempat yang sunyi sebelum awak melarikan diri semata-mata untuk satu habuan telefon bimbit yang hanya bernilai beberapa ringgit saja,” katanya.

Zainal Abidin berkata, tindakan tertuduh bukan sahaja menyebabkan mangsa takut malahan turut memberi impak kepada orang ramai yang menggunakan teksi awam. - Bernama
Read More.. Baca selengkapnya..

Melayu Dengan Krisis Nilai

Saya selalu mendengar ucapan para politikus tentang betapa berbudi bahasanya manusia Melayu ini. Saya juga ada membaca dalam kitab dan buku-buku lama tentang nilai-nilai indah manusia Melayu.



Malah ada si polan dan si polan yang tanpa segan silu dan tanpa selidik yang dalam telah berani mengakui bahawa manusia Melayu - satu satunya manusia di dunia ini yang besopan santun dan berbudi bahasa.

Memang betul – ada kebenaran kenyataan ini. Manusia Melayu lima puluh tahun dahulu bersopan santun dan berbudi bahasa. Memang betul manusia Melayu tiga puluh tahun dahulu memiliki nilai kemanusiaan yang kukuh.

Tetapi hari ini semuanya telah berubah dan bertukar. Sedikit demi sedikit nilai budi bahasa sopan santun manusia Melayu itu telah berubah.

Perubahan ini muncul kerana asas sistem ekonomi manusia Melayu itu berubah.

Dari masyarakat feudal yang berasaskan ekonomi pertanian, manusia Melayu telah memasuki ke alam ekonomi kapitalis. Perubahan ini tidak dapat tidak telah juga mengubah pembudayaan manusia Melayu itu sendiri.

Satu ketika dahulu kenduri nikah kahwin adalah kerja bergotong-royong untuk sanak saudara dan jiran sekampung – kini semuanya dijalankan oleh kontraktor.

Tenaga dan masa yang satu ketika dahulu melimpah ruah dan diberikan secara percuma kini – masa dan tenaga - telah diukur dengan nilai wang ringgit.

Justeru kita tidak akan hairan kadangkala upacara keagamaan juga memerlukan perbayaran. Iman dan Tok Kadi kini perlu dibayar untuk doa dan kehadiran mereka. Tiga puluh tahun dahulu mustahil pekara ini berlaku.

Peralihan dari sistem ekonomi semi feudal ke semi kapitalis ini telah didatangkan dengan mendadak. Peralihan ini bukan satu evolusi – sedikit demi sedikit.

Ia adalah sebahagian dari nilai budaya Dasar Ekonomi Baru yang diajukan oleh kerajaan United Malays National Organisation bermula dari tahun 1970.

Dalam masa tiga puluh tahun manusia Melayu kampung berubah untuk menjadi manusia Melayu bandar.

Dari suasana kampung yang aman permai, manusia Melayu telah dilambakkan ke dalam kota dan pekan yang hiruk-piruk dan penuh dengan persaiangan.

Peralihan dari ekonomi semi feudal ke semi kapitalis ini adalah perjalanan sejarah ekonomi kapitalis. Ini adalah hukum perjalanan ekonomi kapitalis yang beralih dari satu bentuk ke satu bentuk yang lain.

Ini bukan menghairankan. Apa yang menjadi masaalah di sini ialah proses peralihan ini datang mendadak kepada manusia Melayu.

Dalam masa satu jenerasi – tiga puluh tahun - kaum tani Melayu telah berubah dari bercucuk tanam untuk menyara hidup kepada penjual tenaga untuk membeli makanan.

Ekonomi wang ringgit yang diperkenalkan oleh sistem kapitalis ini telah membawa nilai-nilai baru.

Manusia Melayu kini berhadapan dengan gelombang pasang surut ekonomi kapitalis dunia. Manusia Melayu tidak lagi tinggal bersendirian dalam tempurung suasana kampung yang aman permai.

Perubahan mendadak ini telah melahirkan kekacauan budaya. Ianya juga melahirkan kekacauan nilai. Ia juga melahirkan kekacauan jati diri.

Ketiga-tiga kekacauan ini sedang berlaku sekarang ini. Semua manifestasi dari kekacauan ini dapat kita lihat. Setiap hari jika kita memberi perhatian yang rapi, maka apa yang kita baca dari
akhbar atau ada yang kita dengar dari radio atau lihat dikaca tv – adalah manifestasi dari kekacauan ini.

Apa yang dipanggil masaalah sosial itu sebenarnya adalah manifestasi kekacaun nilai manusia Melayu.

Ekonomi kapitalis ini telah menobatkan hak individu lebih tinggi nilainya dari hak orang ramai. Hak individu lebih dihormati dari hak kelompok.

Ekonomi kapitalis ini telah membuat ukuran dan rujukan bahawa kesempurnaan hidup dan kejayaan hidup akan dinilai dengan jumlah harta benda yang dimiliki. Susuk tanpa pemilikan akan di cap
sebagai susuk yang gagal.

Kerana ini kita lihat manusia Melayu ketika ini dalam keadaan bagitu kacau sekali. Jiwa dan hati nuraninya sedang dirobek-robek oleh keadaan sekeliling.

Zaman hidup aman damai tanpa penggunaan wang ringgit yang banyak masih lagi dalam ingatan. Nilai kampung yang penuh dengan berbudi bahasa kini dalam peralihan. Nilai ini sedang bertembung dengan nilai ringgit dan dinar.

Hasil pertembungan ini, sedikit demi sedikit nilai budi murni manusia Melayu terhakis. Sadikit demi sedikit nilai kejujuran yang dimiliki oleh manusia kampung lupus.

Kuasa ringgit dan dinar cukup ampuh. Kuasa ringgit dan dolar telah dapat menengelamkan nilai kemanusiaan yang dimiliki oleh manusia Melayu. Nilai ini mewajibkan manusia Melayu berlumba dan bersaing.

Manusia Melayu diwajibkan untuk merebut peluang ekonomi duit ringgit kalau tidak mereka akan dilihat gagal.

Selama lebih dua puluh tahun ini, proses pembudayaan manusia Melayu cukup kacau bilau. Dasar siasah dan ekonomi yang diajukan oleh United Malays National Organisation ini adalah dasar kapitalisma – pasaran terbuka.

Kekacauan nilai manusia Melayu ini bertambah parah apabila dalam hal pembudayaan United Malays National Organisation telah memperkukuhkan teras kefeudalan Melayu lama.

Simbol dan upucara feudal diperkukuh dikalangan masyarakat Melayu.Ini bertujuan untuk memastikan manusia Melayu tidak akan melarikan diri dari jaringan perangkap politik United Malays National Organisation.

Dari satu segi manusia Melayu diajak masuk ke dalam budaya ekonomi kapitalis pasaran bebas.

Dalam satu segi yang lain mereka diperlukan taat setia kepada United Malays National Organisation sebagai payung feudal untuk manusia Melayu berteduh. Kecelaruan ini melahirkan kesakitan yang amat sangat.

Justeru hari ini kita melihat adanya Melayu yang ingin menjadi Arab.

Ini adalah jalan senang untuk tafsiran jati diri kemelayuan mereka. Mengikut takrifan mereka menjadi Arab/Melayu/Islam ini adalah benteng pertahanan jati diri dari serangan kapitalis global.

Dalam masa yang sama kita melihat Melayu yang gaya hidupnya cukup kosmopolitan yang bebas dari ciri-ciri nilai Melayu tradisional.

Hakikatnya nilai majoriti manusia Melayu hari ini amat kacau. Kejujuran, budi bahasa and tulus ikhlas semakin berkurangan. Ampu bodek dan bermuka muka menjadi budaya harian. Kalau dahulu.

Kata akan di kota sebagai pegangan budaya Melayu. Kini kata wajib disadur dengan ringgit dan dolar. Semua ini adalah nilai-nilai yang
dilahirkan oleh budaya sistem ekonomi kapitalis.

Pada awal tahun 2010 ini krisis nilai manusia Melayu telah sampai ke satu kemuncak persimpangan. Manusia Melayu di Malaysia pada tahun 2010 ini sedang diuji sama ada dalam roh kemelayuan mereka ada atau tidak lagi tersimpan nilai-nilai kejujuran.

Apakah manusia Melayu boleh bercakap benar? A?pakah manusia Melayu itu akan tahu apa yang hak dan apa yang batil?

Kajian yang saya maksudkan ini ialah ujian yang didatangkan oleh kes Anwar Ibrahim. Kes Anwar Ibrahim yang ke dua ini akan menguji manusia Melayu dengan nilai-nilai kemelayuan mereka hingga ke akar umbi.

Saya takrifkan sebagai ujian kerana apabila kes ini dibuka di mahkamah nanti maka seluruh warga Malaysia dapat membaca dan
menilai apa sebenaranya disebalik pembicaraan kes Anwar Ibrahim ini.

Manusia Melayu akan diuji sama ada mereka berani berkata benar apabila melihat fakta yang terpampang di hadapan mata mereka.

Atau mereka memilih untuk menjadi manusia yang tidak jujur untuk terus menipu diri sendiri kerana kepentingan ekonomi.

Ujian yang akan sampai ini adalah ujian terahir untuk tamadun Melayu. Ujian ini adalah ujian nilai tentang harga budaya bangsa, jati diri bangsa dan masa hadapan tamadun negara bangsa.

Di kemuncak persimpangan ini semua manusia Melayu - tua dan muda - wajib melihat dan menilai diri mereka sendiri.

Di akhir ujian ini jiwa halus manusia Melayu akan bertanya sendiri apakah maksud kata-kata ini.

Bercakap benar di dalam sebuah negara yang penuh dengan kezaliman dan penindasan ialah satu jihad. Bercakap benar dalam sebuah negara kuku besi adalah langkah revolusi.





Hishamuddin Rais, Adalah seorang kolumnis Malaysia yg aktif memberikan pandangan n pemikiran2nya dalam laman malaysiakini
Read More.. Baca selengkapnya..